Рухова реакція.

Лекція №5-9

Тема: СУТНІСТЬ РУХУ. РОЛЬ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У РЕГУЛЯЦІЇ РУХІВ

План

Структура та функції нервової системи.

Центральна нервова система (ЦНС).

Сенсорно-рухова інтеграція.

Рухова реакція.

 

У попередньому розділі ми розглянули механізм впливу м'язів на кістки скелета у руховому акті. Цей процес неможливий без участі нервової системи. Як скелет лишається нерухомим допоки м'язи не докладуть зусиль, так і м'язи не можуть скорочуватися допоки їх не збуджує нервова система. Нервова система планує, починає і координує усі рухи людини. Ця роль нервової системи — контроль рухів людини — є предметом нашого вивчення у цьому розділі.

Нервова система впливає на усю фізіологічну діяльність організму людини. Нерви утворюють своєрідну сітку, по котрій електричні імпульси передаються практично до усіх ділянок тіла, а також приймаються з них. Головний мозок діє як комп'ютер, інтегруючи інформацію, що надходить, відшукуючи потрібну відповідь і потім інструктуючи відповідні частини тіла, як діяти. Таким чином, нервова система забезпечує комунікацію та координацію взаємодій між усіма тканинами організму, а також із зовнішнім світом.

У цьому розділі ми розглянемо, як здійснюється нервовий контроль довільного руху. При цьому слід пам'ятати, що практично будь-яка фізіологічна функція, котра впливає на спортивну діяльність, тією чи іншою мірою регулюється та контролюється нервовою системою. Ми розглянемо лише частину багатогранної діяльності нервової системи у здійсненні м'язової діяльності.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 618;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.