Зміст та складові інноваційного потенціалу підприємства

Проблемам інноваційної діяльності та розвитку присвячено праці вітчиз­няних та зарубіжних науковців Й. Шумпетера, І. Ансоффа, П. Друкера, В.М. Гейця, В.В. Горшкова, О.І. Дація, Е.А. Кретової, Б.А. Маліць-кого, Г. І. Морозової, П.Т. Каблука, А. І. Пригожина, 3. А. Уткіна, В.Б. Яко-венка та ін. Однак ґрунтовному аналі­зу сучасних тенденцій розвитку інно­ваційного потенціалу України, напрямів його реалізації в економічній науковій думці приділена не значна увага.

Саме тому завданням статті є оці­нка інноваційного потенціалу України, тобто сучасного стану розвитку інно­ваційної діяльності в країні та можли­востей її удосконалення.

Інноваційний потенціал згідно формулювання цього поняття, що зафіксоване у статті 2 Закону України "Про пріоритетні напрямки інновацій­ної діяльності в Україні", є сукупні­стю науково-технологічних, фінансово-економічних, виробничих, соціаль­них та культурно-освітніх можливос­тей країни (галузі, регіону, підприєм­ства тощо), необхідних для забезпечення інноваційного розвитку. Окре­мо при цьому виділяється така складова інфраструктурного потенціалу, як інноваційна культура, що характеризує рівень освітньої, загальнокультур­ної і соціально-психологічної підготов­ки особистості та суспільства в цілому до сприйняття і творчого втілення б життя ідеї розвитку економіки краї­ни на інноваційних засадах.

Поняття "інноваційний потенціал" нещодавно увійшло до термінів економіч­ної науки як економічна категорія, але в сучасній економічній літературі, у тому числі й українській, відсутнє однозначне його визначення. Більшість авторів керуються так званим ресурсним підходом, тобто уявляють інноваційний потенціал як сукупність ресурсів, виділяючи найчастіше такі його елементи, як наукова, інфор­маційно-технологічна, організаційна, матеріально-технічна, фінансова складові. При цьому усі складники мають бути узгоджені між собою й виконувати певні фун­кції. Інші автори роблять наголос на можливості використання ресурсів.

Окремі визначення враховують цільову характеристику інноваційного потенціалу, що, найповніше розкриває сутність цієї економічної кате­горії (Д.І. Кокурін). Використання ресурсів завжди є цілеспрямованим і певним чином організованим для реалізації потреб суспільства й суб'єктів господарювання. Цілями інноваційної діяльності можуть бути збільшення прибутку, збільшення конкурентоспроможності продукції, збереження ніші на ринку тощо.

Підходи до трактування поняття «інноваційний потенціал підприємства» наведено у табл.3.1.

Таблиця 3.1.

Варіанти трактування поняття "інноваційний потенціал" підприємства

Автор Поняття "інноваційний потенціал"
Балабанов И.Т. Сукупність різних видів ресурсів, включаючи матеріальні, фінансові, інтелектуальні, інформаційні та інші ресурси, необхідні для здійснення інноваційної діяльності.
Верба В.А., Новиков І.В. Сукупність інноваційних ресурсів, що перебувають у взаємозв'язку, і чинників (процедур), які створюють необхідні умови для оптимального використання таких ресурсів з метою досягнення відповідних орієнтирів інноваційної діяльності та підвищення конкурентоспроможності підприємств у цілому.
Федонін О.С., Рєпіна І.М., Олексюк О.І. Сукупні можливості підприємства щодо генерації, сприйняття й упровадження нових (радикальних і модифікованих) ідей для його системного, технічного, організаційного та управлінського оновлення.
Федулова Л.І. Міра готовності організації виконати завдання, що забезпечують досягнення поставленої інноваційної мети, тобто міра готовності до реалізації проекту чи програми інноваційних стратегічних змін.
Кокурин Д.И. Містить невикористані, приховані можливості накопичених ресурсів, що можуть бути залучені для досягнення цілей економічних суб'єктів.

 

Ґрунтуючись на викладених варіантах визначень поняття інноваційного по­тенціалу підприємства, запропонуємо власний погляд на його трактування та характеристику.

Інноваційний (науково-технічний) потенціал – максимальна здатність підприємства використання фундаментальних досліджень, прикладних розробок та впровадження досягнень науки та техніки у виробництво.

Для ефективного здійснення інноваційної діяльності підприємству потрібна така сукупність ресурсів: інтелектуальних (технологічна документація, винаходи, патенти, ліцензії, корисні моделі, промислові зразки); матеріальних (дослідне, експериментальне і лабораторне устаткування); фінансових (власні, запозичені, інвестиційні, бюджетні, грантові кошти); інфраструктурних (власні, підрозділи НДР і ДКР, конструкторський відділ, відділ головного технолога, відділ марке­тингу нової продукції, лабораторія контролю якості продукції, патентно-ліцензійний відділ); додаткових ресурсів підвищення результатів інноваційної діяльності (партнерські та особисті зв'язки з науково-дослідними інститутами, ВНЗ, у тому числі й закордонними, інформаційний відділ, досвід управління проекта­ми, стратегічне управління підприємством).

Наявність і масштаби розвитку таких ресурсів інноваційної діяльності визначають готовність тепер і в перспективі ефективно впроваджувати та освоювати підприємством нові технології. Від величини інноваційного потенціалу залежить вибір тієї чи іншої стратегії інноваційного розвитку. Так, якщо у підприємства на­явні усі необхідні ресурси, то воно може піти шляхом стратегії лідера, розробля­ючи та впроваджуючи принципово нові (базисні) інновації. Якщо інноваційні можливості обмежені, тоді доцільно їх нарощувати та вибирати стратегію послі­довника, тобто реалізовувати, поліпшуючи технології. При виборі тієї чи іншої стратегії розроблення і впровадження нових технологій на сьогодні не досить обмежуватися лише оцінкою та впровадженням чинників інноваційної сфери. Треба також враховувати наявність ресурсів для подальшого виробництва інновацій. Причиною тому є різке скорочення життєвого циклу інновацій.

Так, у світі на ринку персональних комп'ютерів та мобільних телефонів нові моделі з'являються у середньому раз на 3—6 місяців, оргтехніки — трохи більше року, автомобілів — 3—4 роки. Тому йдеться насамперед про одночасне фінансо­во-економічне забезпечення виробництва недавно створених, впроваджених ін­новацій і розвитку нових.

Після набуття державною неза­лежності спостерігається стрімкий розвиток мережі закладів, що здійснюють підготовку наукових кадрів. Так, за останні 14 років кількість аспірантур зросла в 1,7 рази (з 291 до 490), докторантур — у 2,6 рази (з 93 до 246). Відповідно, зросла і кількість бажаючих отримати пев­ний науковий ступінь. Так, за вказані роки чисельність аспірантів збільши­лась в 2 рази (з 13 до 28 тис), докто­рантів — у 2,5 рази (з 0,5 до 1,3 тис).

Переважна більшість закладів, що здійснюють підготовку аспірантів, підпорядкована зараз б міністерствам та академіям наук: Національній ака­демії наук — 27%, Міністерств освіти і науки — 24%, Українській академії аграрних наук — 8%, Академії медич­них наук — 6%, Міністерству охоро­ни здоров'я — 5%, Міністерству аграр­ної політики — 4%. Схожа ситуація спостерігається із підпорядкованістю докторантур: Міністерству освіти і науки — 39%, Національній академії наук — 25%, Українській академії аграрних наук та Міністерству охорони здоров'я по 5%, Міністерству аграрної політики — 4%, Академії педагогічних наук і Академії медичних наук по 3%.

Аспірантури та докторантури до­сить рівномірно розподіляються за темпи закладів, при яких вони ство­рені. Так, при вищих навчальних закладах працює 48% (235) аспірантур та 61% (151) докторантур, при науково-дослідних інститутах відповідно 52% (255) та 39% (95).

Найбільше число аспірантів і док­торантів навчається у галузі технічних наук відповідно по (21%), економічних наук (18% та 13%) та фізико-матема-тичних наук (7% та 9%). Звертає на себе увагу зростання підготовки наукових кадрів у галузі державного управління — у 2004 році навчалось 361 аспірант та 52 докторантів, що відповідно у 4 та 2 рази більше порівняно з 2000 роком .

Розвиток мережі закладів, які на­дають можливість підвищувати рівень своєї освіти, призвів до відповідного збільшення прийому до аспірантури і докторантури. Так, за останні 14 років зазначений показник зріс у 2 рази і складає відповідно 9,2 та 0,5 тис. осіб.

Складові інноваційного потенціалу підприємства:

Ринковий потенціал.Відображає рівень відповідності можливостей підприємства зовнішнім ринковим потребам інновацій, які генеруються ринковим середовищем. За аналізом переважна більшість ідей нових товарів генеруються на основі потреб ринку (75%), але ж і більшість інноваційних про-рахунків спричиняється саме ринковими чинниками (75%). За даними, успіху на ринку досягають близько 65% інновацій, хоча лише 10% є дійсно новими, а 20% тільки новими версіями відомих товарів. Таким чином, необ­хідність маркетингового аналізу ринкової складової інноваційного потенціалу сумніву не викликає.

Інтелектуальний потенціал. Визначає можливості генерації і сприйняття ідей і задумів новацій і доведення їх до рівня нових технологій, конструкцій, організаційних і управлінських рішень. Це передбачає наявність фахівців не лише з високою фаховою підготовкою, а здатних до продукування нових орієнтованих знань і втілення їх в інновації, які відповідають потребам ринку.

Кадровий потенціал. Характеризує можливості персоналу і робітників під­приємства застосувати нові знання та технології, організаційні й управлінські рішення, виконати розробку і виготовити нову інноваційну продукцію. Кад­рова складова забезпечується фаховою підготовкою персоналу підприємства на рівні, що відповідає сучасному розвитку науки і техніки. Ця складова знач­ною мірою визначає систему менеджменту, її гнучкість, адаптивність.

Техніко-технологічний потенціал. Відображає здатність оперативно пере­орієнтувати виробничі потужності і налагодити економічно ефективне вироб­ництво нових продуктів, які відповідають ринковим потребам. Ця складова характеризує відповідність матеріально-технічного і технологічного стану під­приємства, наявність резервів чи можливості їхнього швидкого отримання, гнучкість обладнання і технологій, оперативність роботи конструкторських і технологічних служб.

Інформаційний потенціал. Відображає інформаційну забезпеченість підприємства, ступінь повноти і точності інформації, необхідної для прийняття ефективних інноваційних рішень. Так, у зазначено, що без наявності дос­товірної та релевантної інформації стає неможливим застосування стратегії постійних нововведень. Найбільш необхідною в інноваційній діяльності є ін­формація про потреби ринку, споживацькі запити, ситуацію на ринку, рівень конкурентної боротьби, перспективні напрямки розвитку НТП, а також про оцінки економічного, політичного, правового, соціального, технологічного, екологічного середовища, конкурентів порівняно зі станом розвитку, потенціалу і привабливості власного підприємства.

Фінансовий потенціал. Відображає відповідність фінансового стану, інвестиційної привабливості, кредитоспроможності і системи ефективного управ­ління фінансами підприємства щодо забезпечення стійкої інноваційної діяль­ності на всіх етапах інноваційного циклу.

Мотиваційний потенціал. Характеризує можливість підприємства щодо приведення у відповідність і узгодження різноспрямованих інтересів суб'єктів інноваційного процесу: розробників інновацій; виробників нових товарів; ін­весторів, постачальників вихідної сировини, матеріалів і комплектуючих; торгових і збутових посередників; споживачів; суспільство в цілому тощо. Особливо важливим є формування належної системи мотивації суб'єктів інноваційного процесу, де значну роль відіграє можливість формування спонукальних мотивів споживання і виробництва нової продукції, оскільки відсут­ність зацікавленості споживачів і виробників унеможливлює успіх будь-якої інноваційної продукції.

Комунікаційний потенціал. Характеризує наявність комунікаційних зв'яз­ків, які відображають рівень визначеності та ефективності взаємодії підпри­ємства з елементами зовнішнього середовища, що сприяють реалізації мети інноваційної діяльності, тобто наявність надійних зв'язків з партнерами, пос­тачальниками ресурсів, каналами розповсюдження і збуту, споживачами інно­ваційної продукції.

Науково-дослідний потенціал.Відображає наявність створеного резерву результатів науково-дослідних робіт, достатнього для генерації нових знань, спроможність проведення досліджень з метою перевірки ідей новацій і можливості їхнього використання у виробництві нової продукції.

Розглянута вище сукупність складових інноваційного потенціалу дає, на нашу думку, змогу зробити такі висновки:

- складові інноваційного потенціалу характеризують ресурси та здатність підприємства до реалізації мети інноваційної діяльності;

- аналіз інноваційного потенціалу за складовими надає можливість розробки процедури оцінки його достатності для розробки, виробництва і просування на ринок конкретних інновацій;

- результати таких оцінок мають стати основою для розробки системи цілеспрямованого пошуку, аналізу, оцінки і відбору інновацій, прийнятних для підприємства у певних ринкових ситуаціях.

З іншого боку, аналіз визначень та думок, викладених у щодо уп­равління маркетингом у сфері формування і розвитку інноваційного потенціалу, дає підставу визначити управління розвитком потенціалу на засадах маркетингу як процес, який:

- грунтується на принципах управління;

- включає сукупність функцій управління;

- формує критерії стратегічного розвитку потенціалу;

- визначає особливі критерії задоволення попиту споживання;

- виробляє ідеї щодо задоволення потреб у рівні розвитку інноваційногопотенціалу.

За аналізом фахових джерел, управління маркетинговою діяльніс­тю спрямоване на вирішення завдань щодо впливу на розвиток інноваційного потенціалу підприємства, структуру потреб на певних ринках і діяльність підпри­ємства, спрямовану на задоволення цих потреб у визначених часових і просторо­вих межах з метою досягнення підприємством мети інноваційної діяльності.

Виходячи з потреб наближення принципів управління до практики управління розвитком інноваційного потенціалу, до критеріїв механізму управління, на нашу думку, доцільно віднести такі:

- системний підхід в управлінні розвитком інноваційного потенціалу на засадах маркетингу, що дає можливість враховувати всі необхідні взаємозв'язгових і збутових посередників; споживачів; суспільство в цілому тощо. Особливо важливим є формування належної системи мотивації суб'єктів інноваційного процесу, де значну роль відіграє можливість формування спону­кальних мотивів споживання і виробництва нової продукції, оскільки відсут­ність зацікавленості споживачів і виробників унеможливлює успіх будь-якої інноваційної продукції.

Комунікаційний потенціал. Характеризує наявність комунікаційних зв'язків, які відображають рівень визначеності та ефективності взаємодії підпри­ємства з елементами зовнішнього середовища, що сприяють реалізації мети інноваційної діяльності, тобто наявність надійних зв'язків з партнерами, постачальниками ресурсів, каналами розповсюдження і збуту, споживачами інно­ваційної продукції.

Науково-дослідний потенціал. Відображає наявність створеного резерву результатів науково-дослідних робіт, достатнього для генерації нових знань, спроможність проведення досліджень з метою перевірки ідей новацій і мож­ливості їхнього використання у виробництві нової продукції.

Отже, під інноваційним потенціалом підприємства слід розуміти його максимальні можливості генерувати високу інноваційну активність, які виявляються в ефективному забезпеченні нових і майбутніх технологій. З огляду на вищевикладене оцінку інноваційного потенціалу пропонуємо проводити з урахуванням на підприємстві фінансово-економічних ресурсів для ефективно­го забезпечення не лише стратегічної інноваційної, а й поточної виробничої ді­яльності.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2644;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.013 сек.