Потенціал дизайну в стратегії маркетингу та рекламній діяльності

• Дизайн друкованих засобів поширення реклами.

• Рекламне подання засобами радіо та телебачення: специфіка дизай­нерських пошуків.

• Художнє оформлення упаковки, етикеток, елементів рекламно-спонукальних засобів.

• Основні принципи художньої організації ярмарків, виставок, ревю, дегустацій.

• Дизайн зовнішньої реклами і реклами на транспорті.

Основні поняття теми:

реклама, макет рекламного повідомлення, реклама в друкованих засобах інформації, телереклама, радіореклама, зовнішня реклама, реклама на транс­порті, рекламна акція, рекламний стенд, рекламний щит, рекламна панель, рекламна афіша, світловий напис і зображення.

Економіка кінця XX століття значно відрізняється від економіки його початку. За цей час багато країн світу досягли високого рівня матеріальної за­безпеченості та соціально-політичної стабільності. Сполученні Штати Амери­ки, Канада, країни Західної Європи, Японія, Південна Корея вступили в епоху так званого постіндустріального розвитку. Виробництво цих країн націлене на задоволення бажань, інтересів споживача з одночасним формуванням у них системи "зростаючих потреб" заради стимулювання продажу. Керувати дум­кою споживачів, прогнозувати тенденції розвитку виробництва, спродажу, відстежувати кризові явища та своєчасно їх уникати покликаний маркетинг.

Сучасний маркетинг грунтується на рекламуванні товару чи послуги, стимулюванні продажу, посиленні поінформованості споживача про товар, організації роботи з громадкістю тощо. У його структурі важливе місце нале­жить рекламі. За короткий час рекламне подання може охопити значний кон­тингент потенційних споживачів і сформувати позитивну думку про щось: то­вар, послугу, фірмовий стиль, імідж керівника, ідею.

За даними всесвітнього рекламного агентства "МсСапп-Егіскзоп", на ре­кламу у всьому світі в 1990 році було витрачено 275,5 млрд. доларів. У 1997 році ця сума вже складала 411,6 млрд. екю. Такі затрати засвідчують її дійовість та економічну ефективність.

Реклама, як оплачена форма неособового поданняі просування ідеї, товару, послуги,є діяльністю, яка стимулює їх спродаж шляхом пробудження зацікавленості до них у споживачів, та культивуванням постійно­го зростання потреб у людини.

Реклама є явищем багатогранним, оскільки покликана впливати на різну аудиторію та виконувати чимало завдань. У залежності від конкретної ролі, котру вона відіграє в економічному та соціальному житті певної спільноти, можна виокремити деякі її різновиди.

Корпоративна реклама покликана створювати позитивний імідж фірми, сприяти її легкому впізнаванню, вирізненню за допомогою корпоратив­ної символіки, переконувати громадськість у доцільності діяльності і цінності продукції певної організації, корпорації, підприємства та подібного. Інша її назва - інституціональна реклама.

Реклама торговельної марки, або як її найчастіше називають - національна споживча реклама, має допомагати покращанню реалізації пев­ного товару шляхом впливу на думки, емоції, почуття, бажання, смаки, ідеали споживачів. Принадний рекламний образ якоїсь марки виступає засобом сти­мулювання продажу і виробництва певної продукції.

Локальна споживча реклама чи іншими словами - торговельно-роздрібна реклама, покликана викликати інтерес споживачів до якогось підприємства, сфери послуг або торговельної точки, щоб спонукати покупців частіше їх відвідувати. Споживача має приваблювати зручний графік роботи подібного закладу, його місцеположення, красиве оформлення вітрини чи тор­говельної зали, приємна зовнішність та коректність поведінки персоналу, асор­тимент або ціна запропонованої продукції.

Бізнес-реклама стимулює інтерес до самого виробника та посередника. Вона адресується оптовим і роздрібним торговим агентам, підприємствам, ус­тановам, які спроможні стати покупцями певного товару, клієнтами фірми, партнерами по бізнесу.

У багатьох розвинутих країнах світу користується популярністю рекла­ма зі зворотним зв'язком, тобто прямий продаж продукції або послуги шля­хом їх замовлення по телефону, на пошті, через електронні комунікаційні сис­теми. Потенційним покупцям розсилаються рекламні зразки, буклети, каталоги продукції, надсилаються поштові, телефонні, факсові, Internet повідомлення, торговими агентами здійснюється безпосереднє ознайомлення споживачів із якимось товаром не в місцях традиційного продажу продукції (наприклад, у зонах відпочинку, кінотеатрах, місцях проживання тощо).

Інформацію про товар чи послугу можна отримати за допомогою довідкової реклами, наприклад, використавши спеціальний рекламний довідник або гортаючи телефонну книгу.

Новим явищем для українського суспільства є політична реклама, мета якої сформувати певну громадську думку, ставлення до конкретного політич­ного діяча, партії чи ініціативи.

Соціальна реклама, на відміну від політичної, популяризує діяльність громадських організацій і рухів, які ставлять за мету охорону культурних цінностей, національних традицій, дитинства, вимираючих видів тварин тощо, привертає увагу до їх громадських акцій.

Розрізняти рекламу можна і на основі конкретного носія, котрий подає певне рекламне звернення. За таким критерієм виділяється реклама:

• у друкованих засобах (журнали, газети, довідники, буклети, каталоги тощо);

• в електронних засобах масової інформації (телебачення, радіо, Internet);

зовнішня і вулична (щити, плакати, стенди, вивіски, світлові написи та зображення, піротехнічні ефекти, пневмоконструкції і подібне);

реклама транспортними засобами та реклама через транспортні споруди (плакати, планшети, малюнки в салоні автобуса, тролейбуса, трамвая, у приміщенні вокзалу, метро, розмальовані ззовні машини тощо);

безпосередня усна реклама (повідомлення рекламних агентів, про­давців і тому подібне);

реклама засобами театралізованих дійств (виставки, презентації, дегустації, ревю тощо).

Реакція потенційних споживачів на рекламне звернення залежить, на­самперед, від емоційно-почуттєвих станів, яке воно у них викликає. В журналі "Уорлдуотч" зазначається: "Найбільш вдала реклама - це своєрідний шедевр, котрий поєднує в собі образ, який привертає увагу, динаміку і спонукальний текст, що торкається наших найпотаємніших мрій та сподівань". Щоб заво­лодіти увагою людини не достатньо створити інтегруючий оригінальний чи інформативний образ. Він має сприйнятись позитивно, бути приємним, вик­ликати прихильність для того, щоб спонукати до дії - придбати, замовити, купити те, що сподобалось. Дизайн рекламного подання покликаний створю­вати емоційно принадливі образи фірми, марки, товару чи послуги.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 721;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.