Врахування функції приміщення як принцип дизайну інтер'єру

Передусім інтер'єр будівлі визначається композицією наявних у ній приміщень та її функціональним призначенням. Завдання дизайнера полягає у створенні загальної, цілісної, гармонійної композиції інтер 'єру приміщення чи будівлі в усіх її елементах. Має продумуватись колорит стін, стелі, підлоги, вікон, дверей, предметів обстановки, їх чисельність та розташування, кількість і розташування джерел штучного освітлення.

Оформлення торгового центру, житлового будинку, офісу, готельного комплексу, кінотеатру чи лікарні суттєво відмінне за колоритом, матеріалами, насиченістю предметами, їх якістю та розміщенням, загальною організацією простору. В дизайні інтер'єру врахування функціонального призначення бу­дівлі або приміщення є підґрунтям конструктивного рішення при їх худо­жньому оформленні.

У залежності від функціональної спрямованості будівлі чи її окремих елементів, вимог до неї власника створюється діловий чи житловий інтер'єр.

У житловому інтер'єрі на різних засадах художньо оформлюється передпокій, вітальня, спальня, робочий кабінет, дитяча, кухня, столова, сан­вузол, коридор, лоджія, балкон, еркер, веранда, тераса, сауна, басейн, спорт­зал. Організація інтер 'єру направлена на створення житла чи робочого приміщення, яке функціонально та естетично вдовольнятиме потреби його мешканців. Форма та загальний колорит кімнат, фактура і текстура матеріа­лів, забарвлення предметів інтер'єру, їх асортимент і кількість мають узго­джуватись з основною функцією приміщення. Наприклад, кімната з динаміч­ною формою простору (трапецевидна, овальна, ромбовидна, спіралевидна) мало підходить для спальні. В ній людина тривожно почуватиметься. Але вона є вдалою для оранжереї або вітальні, яка виходить на терасу, лоджію, балкон, еркер. Оригінальна форма приміщення в даному випадку викликати­ме незвичне естетичне враження.

Загалом дизайн житлового інтер 'єру покликаний створювати з оселі цілісний просторовий ансамбль, організовувати просторове середовище так, щоб помешкання оцінювалось як затишне, зручне, красиве, значне за розмі­рами. Якщо квартира або будинок невеликі за розмірами, надзвичайно плід­ною буде ідея створення "помешкання-лабіринту". Цей прийом широко за­стосовують відомі дизайнери-декоратори Дайенс Кітон, Теренс Конран, Тришія Плд та інші. Він допомагає створити ефект "розширеного простору". Використання дверей з вітражним склом, скляних дверей чи взагалі їх відсу­тність, однаковий візерунок паркету в усіх кімнатах, плавний перехід забарв­лення стін від одного відтінку до іншого, створення декількох самостійних зон в одній кімнаті, дзеркальна стіна і багато іншого сприяють візуальному розширенню помешкання. Воно сприймається значно просторішим, ніж є насправді.

Діловий інтер'єр є надзвичайно різноманітним у залежності від функ­ціональної ролі приміщення. Торговельна зала, офіс, робочий кабінет, хол, конференц-зала, банкетна зала, приймальна, ігрова зала, лікарняна палата, зала очікування вокзалу, спорткомплекс, бар тощо. Його особливість полягає в тому, що він найчастіше має маскувати "справжнє обличчя" свого власни­ка. На відміну від житлового інтер 'єру, який покликаний якнайкраще відпо­відати "духу" господаря квартири чи будинку, діловий створює, насамперед, його певний імідж. Особливо, якщо це не робоче чи виробниче, а представ­ницьке приміщення. Офіс, наприклад, є не тільки місцем, де людина виконує свої професійні обов'язки. Це ще й своєрідна "візитна картка" фірми. Ство­рений дизайнером її "образ" здатен суттєво вплинути на процес зовнішньої ділової комунікації. Зокрема домінуюча кольорова гама приміщення матиме значення для психологічного впливу на відвідувача, допомагатиме чи зава­жатиме результативності ділових зустрічей. Синій колорит, наприклад, зава­жає гостеві зручно почуватися або наступально, агресивно поводитися. Біла барва, домінуюча в інтер'єрі кімнати, стомлює своєю одноманітністю та ви­кликає роздратування при тривалому перебуванні в ній.


Загалом діловий інтер 'єр покликаний, по-перше, оптимізовувати вироб­ничий процес. По-друге, він виступає одним із складових фірмового стилю, формує певне враження про свого господаря, цей "образ " вирізняє фірму серед низки інших. По-третє, декорування робочих та представницьких приміщень засвідчує не тільки турботу про персонал і клієнтів. Це ознака респектабель­ного та рентабельного підприємства.

Художнє оформлення інтер'єру завжди має базуватися на врахуванні функціонального призначення приміщення чи будинку загалом. Просторове та колористичне рішення, закладене в основу його декорування, завжди повинне враховувати основну функцію конкретного помешкання. Житлова кімната, офіс або торговельний зал оформлюються на різних засадах. Кожне з цих при­міщень вимагає іншого колористичного та стилістичного рішення.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1052;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.