Інтер'єр, його складові та загальні принципи організації. Композиційні особливості інтер'єру

Організація внутрішнього простору помешкання, в якому тривалий час перебуває людина, є важливим чинником, котрий визначає її настрій, праце­здатність, стан здоров'я. В архітектурі та дизайні внутрішній простір будівлі загалом або певного приміщення (передпокою, кабінету, зали, вітальні тощо) називають інтер'єром.Його основними елементами виступають на­самперед стеля, підлога, стіни, вікна, двері, східці, меблі та джерела штучно­го освітлення.

В своїй єдності вони складають загальну композицію інтер'єру. Іншими словами, композиція інтер'єру с системою основних елементів внутріш­нього простору приміщення чи будівлі, упорядкованого на художніх заса­дах.У залежності від її гармонійності чи дисгармонійності інтер'єр визнавати­меться приємним або відразливим, зручним або некомфортним. Він впли­ватиме на настрій людини, її працездатність, самопочуття, стан здоров'я, стосунки з оточуючими.

Створення гармонійного внутрішнього простору приміщення - справа творча і копітка. Успіх дизайнерського рішення залежить не стільки від вели­чини затрачених на естетичне облагородження помешкання коштів, а насампе­ред від смаку та майстерності дизайнера-проектувальника і дизайнера-декоратора. Перший покликаний сприяти більш, раціональному використанню наявної площі. Задля певної функціональної доцільності він архітектурно ор­ганізовує - проектує і стилізує простір приміщення. Завдання декоратора - створити цілісний, гармонійний ансамбль усіх елементів інтер 'єру: від дверної ручки передпокою до картини на стіні спальні.

Внутрішній простір будівлі чи його окремих складових має бути фу­нкціонально виправданим, стилізованим, тобто підпорядкованим певній ідеї, зручним та принадним.Праця дизайнера покликана підкреслювати най­більш вигідні та позитивні характеристики приміщення, а "слабкі" - виправля­ти або маскувати. Створений інтер'єр повинен викликати враження неповтор­ності та комфортності, в залежності від побажання клієнта набувати ознак "престижності" чи "демократичності", "шляхетності" або "респектабельності", "романтичності" чи "прагматичності", "інтелектуальності" або "почуттєвості". Люди відмінні між собою і прагнуть мати "власний", "особистий" інтер'єр, котрий відповідатиме якнайкраще їх звичкам, характеру, смакам, способу жит­тя. Ідейна серійність, масове тиражування в дизайн-інтер'єр і є непридатними. І "дорогі", і "малобюджетні" проекти вимагають оригінальності, стильності, унікальності загального дизайнерського рішення.

Створення інтер'єру є процесом поетапним. І кожен з них розкриває в дизайнері окрему грань його праці: архітектора, художника, економіста, пси­холога.

На першійстадії, організаційно-ознайомлювальній, вислуховуються вимоги та завдання, котрі замовник ставить перед дизайнером, здійснюється експертиза приміщення, попередньо визначаються обсяги роботи та вартість послуги.

Наступною є стадія підготовчих робіт. У залежності від призначення приміщення, особистості його власника розробляється стилістичне рішення майбутнього інтер'єру; окреслюються архітектурно-проектні роботи; здійсню­ється підбір кольорової гамми інтер'єру споруди, приміщення та його окремих зон; укладається кошторис; визначається графік та послідовність робіт. Замов­ника ознайомлюють із портфоліо (альбомом фотографій розроблених дизайне­ром інтер'єрів), шоу-кейсами (збірниками фотографій інтер'єрів, художньо оформлених відомими дизайнерами), спеціалізованими виданнями з декору­вання різноманітних приміщень, набором журнальних вирізок-ілюстрацій ори­гінальних дизайнерських рішень інтер'єру. Саме думка замовника буде вирі­шальною при розгляді запропонованих дизайнером ідей та ескізів різних варіантів оформлення внутрішнього простору приміщення. На думку Зигмунда Фрейда, оселя людини - це "засіб ідентифікації особистості". Дизайнеру потрі­бно враховувати темперамент, характер, смаки, спосіб життя, вік власника жи­тла (особливо при створенні житлового інтер'єру), призначення приміщення, розпорядок дня працівників, фірмову стратегію, психологічні риси керівника (при розробці ділового інтер'єру). В залежності від бажань клієнта приймаєть­ся остаточне рішення стосовно повного, деталізованого, проекту дизайнер­ського рішення.

На стадії реалізації проекту проводяться ремонті роботи, переплану­вання внутрішнього простору будівлі (коли в цьому є потреба), комплектація складових інтер'єру (меблі, сантехніка, оргтехніка, текстиль, світильники то­що) та його декорування. За домовленістю з клієнтом дизайнер може взяти на себе функцію "авторського нагляду" за безпосередніми виконавцями проектно-ремонтних робіт. При необхідності, за згодою замовника, можуть змінюватися, допрацьовуватись окремі деталі загального проекту задля його поліпшення.

Остання стадія праці дизайнера - приймання клієнтом проведеної ро­боти, оплата ним здійсненої послуги.

Праця дизайнера покликана загалом підвищувати якість житла, цінність приміщення, авторитет його власника. Для цього потрібно враховувати деякі вимоги щодо організації сучасного інтер'єру.

Усі елементи будівлі чи помешкання мають бути функціонально доці­льними. Потрібно створювати різноманітні зони (робочу, відпочинку, розваг абощо), щоб більш раціонально використовувати наявну площу, зменшувати затрати на її організаційно-технічне обслуговування чи прибирання, підвищен­ня рівня економічної виправданості, зручності, привабливості та престижності приміщення.

Дизайн інтер 'єру має бути стильним, тобто ірунтуватися на якійсь ідеї, котра реалізовуватиметься в усіх деталях та елементах інтер 'єру (сті­нах, освітлювальних приборах і подібному). У залежності від бажань замовни­ка приміщення набуде ознак "інтелектуальності хазяїна", "зони безтурботного відпочинку", "престижного закладу", "респектабельного підприємства" тощо.

Художнє оформлення помешкання чи робочого місця повинне грунту­ватися на продуманому, єдиному колористичному рішенні усіх його складових. Кольоровий дизайн інтер'єру залежатиме передусім від призначення та розмі­рів приміщення, уподобань його власника, рівня природного освітлення вна­слідок зорієнтованості стосовно сторін світу, розміщення та якості джерел штучного освітлення. Підбір кольору кожної кімнати чи її окремих зон обумо­влюється основною ідеєю декорування приміщення.

Дизайн інтер 'єру націлений на гармонійну організацію простору буді­влі або приміщення через продумане, естетично виправдане декорування. В сучасному інтер'єрі стильність передбачає відсутність "зайвих" або дисгармо­нійних елементів. Він не повинен перевантажуватись надмірною кількістю предметів. Усі вони у своїй єдності покликані створити враження цілісної ком­позиції. У "предметному насиченні" інтер'єру індивідуальність господаря має якнайкраще розкритися та охарактеризуватися. Розміщення на одній стіні ре­продукцій Густава Клімта та бейсбольної біти не є доцільним та особливо ви­шуканим.

Дизайнерське рішення має узгоджувати побажання замовника та авторське бачення інтер'єру, котре враховує вік, стать, професію, стан здо­ров'я, психологічні риси тощо клієнта.

Ознакою якісного дизайну інтер 'єру в сучасних умовах стала екологічність використаних матеріалів усіх елементів приміщення. Перевага нада­ється енергозберігаючим, нетоксичним, шумопоглинаючим природним матері­алам і предметам, які легко піддаються санітарно-гігієнічній обробці. При застосуванні нових матеріалів із незвичними декоративно-художніми якостями обов'язково враховується їх безпечність та зручність для людини.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2302;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.