Критичний момент перепису населення (або момент рахунку населення)

Раніше, в ході обговорення основних принципів перепису населення, вже йшла мова про значення критичного моменту перепису населення. Але цей момент настільки важливий, що незайвим буде зупинитися на цьому питанні дещо докладніше.

Критичний момент перепису населення – це точний момент часу, єдиний для всієї країни, до якого приурочуються зібрані під час перепису населення відомості. Встановлення критичного моменту дозволяє отримати ніби моментальну фотографію, моментальний зріз населення, яке безперервно змінюється. Зазвичай критичний момент установлюється до опівночі напередодні першого дня перепису. Це пояснюється тим, що переписи зазвичай проводяться за місцем проживання людей (хоча б тимчасового) і більшість їх у нічний час знаходиться в приміщеннях.

Установлення критичного моменту допомагає точніше врахувати наявне населення, зменшити можливість пропусків і подвійного рахунку людей. Більшість переписів у світі проводяться зі встановленням критичного моменту. Проте в деяких країнах відомості, що збираються під час переписів населення, приурочуються до першого дня без установлення точної години, тобто без критичного моменту. До таких країн належать, зокрема, США і Фінляндія.

У ході першого всеросійського перепису населення 1897 р. теж не було чітко визначеного критичного моменту. Відомості збиралися за їх станом на ранок 27 січня 1897 р. У переписі 1920 р. і міському переписі 1923 р. критичний момент був установлений на 9 годину ранку першого дня перепису. У всіх подальших вітчизняних переписах населення критичний момент установлювався на 24 годину першого дня перепису.

 








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 813;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.