Масово-роз'яснювальна робота серед населення

Успіх проведення перепису населення залежить від злагодженої співпраці обох сторін, що беруть участь у цьому заході, а саме тих, хто проводить перепис (персонал перепису), та тих, кого досліджують (населення). Дуже важливо, щоб населення мало правильне уявлення про суть перепису, його цілі та принципи, не боялося її і було готове відповідати на питання переписних формулярів. Для того щоб підготувати населення до участі в переписі, задовго до перепису проводиться масово-роз'яснювальна робота серед населення шляхом підготовки відповідної популярної літератури, виступів фахівців із лекціями, показу телефільмів. Проте, яким повинен бути зміст цієї пропаганди? Що саме треба пропагандувати?

У нових суспільних умовах, до яких ми тільки переходимо, необхідно в певному значенні деполітизуватипереписи населення, звільнити їх від тієї ролі, яка їм не властива, але підсилити саме методологічний аспект пропагандистської кампанії. Необхідно роз'яснювати основні принципи перепису, які можуть бути незвичними і складними для сприйняття людьми, які є не досвідченими в тонкощах статистики. Це такі принципи перепису населення: принцип самовизначення, тобто запис відомостей зі слів опитуваних без підтвердження їх достовірності документами; запис місця постійного проживання незалежно від прописки, національності – не обов'язково тієї, що значена в паспорті, а тієї, до якої людина себе відносить внутрішньо. Необхідно роз'яснювати, що перепис не загрожує жодними деформаціями життя окремих громадян, але проводиться для отримання інформації, необхідної для вдосконалення управління народним господарством. Необхідно також роз'яснювати, що перепис населення має не екстраординарний, а виключно рутинний, періодичний характер, щоб громадяни звикали до цієї процедури і не боялися її.

 








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 485;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.