Основні вимоги до будівель

Основна вимога до будівлі - функціональна доцільність, тобто повна відповідність своєму призначенню. Цій вимозі повинне підкорятися як об’ємно - планувальне рішення (склад і розміри приміщень, їх взаємозв'язок), так і конструктивне рішення (конструктивна схема будівлі, матеріал основних конструкцій, оздоблювальні матеріали). Функціональне призначення будівлі визначає вимоги до освітленості, температури, звукоізоляції, вентиляції, опалювання, водо- і газопостачання, каналізації, ліфтів, побутового устаткування, теле- і радіофікації, до обробки приміщень і впорядкування будівлі тощо.

Інші важливі вимоги: міцність будівлі, зокрема стійкість, тобто опір перевертанню і зрушенню, а також жорсткість, тобто незмінність його геометричних форм і розмірів; довговічність будівельних матеріалів основних конструкцій будівлі (вогнестійкість, морозостійкість, волого - і біостійкість, стійкість проти корозії).

Встановлено три ступені довговічності будівель (100 років, не менше 50 і не менше 20 років) і п'ять ступенів вогнестійкості: І — конструкції з неспалимих матеріалів (кам’яні), ІІ — внутрішні стіни з важко спалимих матеріалів (кам’яні), III — перекриття з важко спалимих матеріалів (кам’яні), IV — всі несучі конструкцій з важко спалимих матеріалів (дерев’яні заштукатурені), V — повністю з спалимих матеріалів (дерев’яні не заштукатурені).

Естетичні вимоги до будівлі пов’язані з поняттям краси в архітектурі або архітектурній виразності, оскільки архітектура створює разом з утилітарними цінностями художні образи. Витвори архітектури існують в системі (ансамблі), де архітектура очолює інші мистецтва, визначаючи їх синтез.

Нарешті, однією з найважливіших вимог є економічність будівництва, особливо при його масовому характері.

На економічні показники житлової забудови впливають поверховість будівель, планувальна і конструктивна схеми, протяжність будівлі, площа квартир, густина забудови, впорядкування, зокрема інженерні комунікації, вулиці, дороги, транспорт, загальноміські комунікаційні мережі, зелені насадження.

Економічна оцінка об’ємно - планувального рішення житлового будинку проводиться з використанням коефіцієнта К2 — відношення житлової площі квартири до корисної (0,65—0,8) і коефіцієнта К2 — відношення будівельного об’єму будівлі до житлової його площі (4,5-5,5).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 843;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.