Препарати, що діють на серцево-судинну систему

Серцево-судинні захворювання посідають перше місце в структурі захворюваності та смертності всього населення земної кулі. Під впливом різних факторів, у тому числі спадкових, погіршується кровопостачання серця й виникає ішемічна хвороба у вигляді стенокардії, інфаркту міокарда або кардіосклерозу. «Вбивця номер один» – так називають лікарі одну з найпоширеніших у світі хвороб. Ускладненням її є серцева недостатність, що зводить до мінімуму фізичну активність людини. Ще одним поширеним захворюванням серцево-судинної системи є артеріальна гіпертензія, що характеризується стабільно високим артеріальним тиском. Збої в ритмі серця викликають брадикардію (уповільнення скорочення серця), тахікардію (часті скорочення) або аритмію (неритмічні скорочення). Утворення відкладень на внутрішніх стінках артерій призводить до їх ущільнення та звуження отвору, що ускладнює кровообіг. Артерії перестають адекватно реагувати на збільшення потреби органів у кровопостачанні. Таке захворювання називають атеросклерозом. Причиною його виникнення є порушення обміну холестерину та інших ліпідів або їх надмірне вживання з їжею. Наслідки атеросклерозу стають причиною приблизно половини смертельних випадків в більшості розвинених країн світу.

Звичайно, неможливо розповісти про всі існуючі ліки, що впливають на діяльність серцево-судинної системи, тому зупинимося лише на найважливіших групах, призначених для профілактики та лікування найбільш поширених захворювань, приділивши основну увагу їх впливу на процеси, що відбуваються в організмі людини.

Всі існуючі препарати для лікування серцево-судинних захворювань можна об'єднати за фармакологічними властивостями в такі основні групи:

1) кардіотонічні засоби;

2) антиаритмічні препарати;

3) засоби, що поліпшують кровопостачання органів і тканин, мозковий кровообіг;

4) гіпотензивні та гіпертензивні засоби;

5) ангіопротектори та гіполіподемічні засоби;

6) засоби, що інгібують або стимулють згортання крові.

Загалом, для лікування різних захворювань серця використовується велика кількість препаратів.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 670;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.