IV. Вартість знака для товарів і послуг та фірмового найменування

Покупець, як правило, надає перевагу відо­мим фірмам, які себе зарекомендували на пев­ному ринку і зайняли визначену товарну нішу. Тому популярність фірми відіграє значну роль при виборі товару покупцем і її можна визна­чити як величину, прямо пропорційну фактич­ному часу з дня заснування підприємства, а в даному випадку з дня реєстрації знака або набуття ним чинності. Відповідно до За­кону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» такий термін становить 10 років. Звичайно, сама реєстрація знака є знач­ним фактом і тому її можна прийняти за оди­ницю. Популярність фірми (Jс) можна описати наступною залежністю:

, (10.23)

де Тф — період часу з моменту заснування фірми;

Тн — мінімальний термін чинності зна­ку для товарів і послуг (становить 10 років).

 

Значний вплив на вартість знаку для то­варів і послуг має рентабельність продукції, як показник, що відображає ефективність по­точних витрат на виробництві. Знач­ний вплив на вартість знака має його геогра­фічне поширення, показником якого є кіль­кість країн, де знак зареєстрований або діє на підставі міжнародних угод. Ділова репутація теж є чинником, що визначає або впливає на вартість знака для товарів та послуг.

Отже, вартість знака (В) для товарів і послуг, а також фірмового найменування можна об­числити за формулою:

, (10.24)

де Р — рентабельність продукції або підприє­мства;

Jс — коефіцієнт популярності (давності) фірми;

n — кількість кваліфікаційних рубрик по МКТП;

F — кількість країн, де зареєстрова­но знак для товарів і послуг або на які по­ширюється його дія;

W — ділова репутація фірми (або імідж).

 

Отже, наведений вище розрахунок дає змо­гу в першому наближенні дати матеріальну оцінку фірмовому найменуванню та знаку для товарів і послуг.

Розроблені методики розрахунку вар­тості комп'ютерних програм, науково-тех­нічної інформації, знаків для товарів та фірмових найменувань разом з існуючими методиками розрахунку доходу від викори­стання винаходів дають змогу визначати вартість найбільш поширених нематеріаль­них активів. Поза увагою залишилися такі види нематеріальних активів, як право на ко­ристування ресурсами природного середо­вища, користування геологічною та іншою інформацією про природне середовище, право власності на сорти рослин. Розроблен­ня методик визначення вартості цих нема­теріальних активів характеризується знач­ною специфікою предмета, що вимагає три­валого вивчення. Питання права власності на бази даних, економічних вигод від кори­стування монопольним становищем на рин­ку, права на привілеї, права користування земельною ділянкою у зв'язку з відсутністю законодавчого поля у цих сферах теж вима­гає окремої наукової роботи.

 









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1110;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.