Процес проектування організаційних форм управління: характеристика та зміст основних етапів.

В процесі проектування організаційної структури управління підприємством, як правило, вирішуються наступні задачі: визначення типу структури управління; уточнення складу і кількості підрозділів за рівнями управління; чисельність адміністративно-управлінського персоналу; характер співпідпорядкованості між ланками підприємства; розрахунок витрат на утримання апарату управління. В результаті встановлюють управлінські функції для кожного структурного підрозділу, потоки інформації, взаємозв’язки і документообіг, повноваження, права, відповідальність підрозділів і працівників.

Етапи проектування структури управління:

1. Визначення місії, цілей, складу об’єкту управління, особливостей діяльності та взаємозв’язків.

2. Визначення задач і функцій управління.

3. Ранжування вимог до організаційної структури з метою вибору пріоритетних.

4. Розробка ієрархії структури, тобто визначається кількість можливих рівнів управління (зараз спостерігається тенденція до створення „плоских” структур).

5. Попереднє визначення загального складу функціональних ланок управління з урахуванням закріплених за ними функцій і задач; визначаються повноваження цих ланок.

6. Розподіл функціональної та адміністративної відповідальності між робітниками кожного підрозділу.

7. Визначення послідовності і тривалості робіт за кожною функцією управління, встановлення строків виконання.

8. Розподіл всіх видів ресурсів між підрозділами підприємства.

9. Документальне оформлення розробленого проекту структури управління.

Проект структури управління включає в себе наступні документи:

1. Організаційно-логічна схема апарату управління;

2. Штатний розклад.

3. Положення про структурні підрозділи.

4. Посадові інструкції виконавців.

Організаційно-логічна схема апарату управління (блок-схема) – графічне зображення структури апарату управління, з відображенням рівнів ієрархії, підпорядкування, зв’язків між рівнями.

Штатний розклад – документ, в якому реєструється чисельність, професійний склад, оклади та фонд оплати праці кожного робітника у відповідності із структурними підрозділами (табл. 8.2). Він складається у відповідності з нормативами, затвердженими на конкретному підприємстві.

 

Таблиця 8.2 – Штатний розклад підприємства

Найменування підрозділу Посада Кількість осіб Оклад Фонд оплати праці
місяць рік
           

 

Положення про структурні підрозділи - відображає правові питання взаємодії підрозділів між собою та іншими ланками організаційної структури, визначає цілі, задачі, функції, права, повноваження і відповідальність. Включає такі розділи:

1) Загальні положення: містять назву підрозділу та якісний склад спеціалістів, визначається місце підрозділу у загальній структурі управління, вказується його безпосередня підпорядкованість.

2) Цілі та задачі – встановлюються цілі і задачі підрозділу.

3) Функції – визначають функції, закріплені за підрозділом.

4) Права – обумовлюються закріпленими за підрозділом функціями й умовами їх виконання, що дозволяє приймати рішення за точно сформульованими питаннями.

5) Організаційні роботи – регламентується порядок проведення робіт всередині кожного підрозділу у відповідності з функціями і задачами. Тут вказується посадові положення осіб, що очолюють підрозділ, порядок призначення і звільнення з посади.

6) Взаємовідносини з іншими підрозділами – визначають взаємовідносини підрозділу з іншими підрозділами, а саме, встановлюють порядок отримання і видання інформації, регламентується, яким чином і якими особами розглядаються розбіжності.

7) Відповідальність – передбачається адміністративна, матеріальна, дисциплінарна відповідальність для керівників і виконавців.

Посадові інструкції виконавців – розробляються на основі кваліфікаційного довідника службовців, а також внутрішніх розпорядків роботи, встановлених на даному підприємстві. Містить такі розділи:

1) Загальні положення: повне найменування посади, визначається, кому ця посада підпорядковується, від кого може отримати додаткові розпорядження, кому дана посада може давати розпорядження; визначаються основні задачі, що випливають з даної посади, рівень кваліфікаційних вимог.

2) Посадові обов’язки.

3) Права.

4) Відповідальність.

5) Взаємовідносини з іншими робітниками та підрозділами.

6) Доповнення та зміни.

Нова організаційна структура апарата управління повинна дати можливість більш якісно підходити до вирішення питань, що встають перед підприємством у процесі його діяльності.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1888;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.