Матеріальна єдність світу.

 

Розглядаючи розвиток і зміни картини світу і спираючись на визначення матерії, можна сформулювати важливий світоглядський та методологічний висновок: світу властива єдність.

Перед усім це означає, що всі речі, які оточують нас, мають єдину фізико-хімічну побудову.

Християнський світогляд також стверджує, що світу властива єдність, але бачить єдність світу в тому, що він створений Богом по єдиному незбагненному людиною божому замислу.

В дійсності ж справжня єдність світу полягає в його матеріальності.

З цього витікає, що єдиний об’єктивний світ є взаємозв’язане ціле, яке розвивається за своїми власними законами.

Проте єдність світу не зводиться лише до єдності його фізико-хімічної побудови. Жива природа не зводиться просто і однозначно до молекул, атомів, елементарних частин. Тим більше не можна звести до них суспільне життя та його носія – людину.

Єдність світу полягає в тому, що буття постійно розвивається, ускладнюється, причому кожний рівень розвитку надбудовується над попереднім, виростає з нього і разом з ним створює щось принципово нове, чого не існувало раніше.

Саме цей процес дає змогу прослідкувати єдність світу на всіх стадіях його розвитку та ускладнення – від фізичних частин до живих організмів і людини.

Дослідження цієї єдності, поглиблений аналіз закономірностей, що лежать в її основі, – одне з найважливіших специфічних завдань філософії.

 









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 763;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.