Філософія буржуазного суспільства.

 

Кінець ХVI – XVII ст. в Європі був періодом кризи феодалізму і добою ранніх буржуазних революцій (ХVIст. – Нідерланди, ХVIІст. – Англія).

Процес становлення капіталізму та його боротьба з феодалізмом знаходили своє вираження і в області філософії.

В ході розвитку капіталістичних відносин посилюється боротьба матеріалізму (що був тоді світоглядом буржуазії) проти ідеалізму – світогляду класу феодалів.

 

Особливо важливою межею в цьому відношенні був початок ХVIІст. – період виникнення метафізичного матеріалізму, другої основної форми матеріалізму в історії філософії.

Матеріалізм доби капіталізму, що зароджувався, тобто метафізичний матеріалізм, – це вже не стихійний матеріалізм давнього світу, так як, з однієї сторони, він спирався на данні природознавчих наук і узагальнював їх досягнення, а з іншої – озброював ці науки філософськи обґрунтованим методом дослідження.

Про тісний зв'язок метафізичного матеріалізму ХVIІст. з природознавством свідчить його механістичний характер.

З природознавчих наук в кінці ХVIст.– на початку ХVIІст. особливо успішно розвивались механіка і астрономія, що розкривали механічні закономірності руху матерії та її кількісні властивості.

Швидкий прогрес механіко-математичних наук мав настільки сильний вплив на природодослідників, що багато з них стали вважати відкриті цими науками закони загальними, прикладними в усіх галузях наукових знань.

Матеріалізм ХVIІ - ХVIІІст., спираючись на досягнення механіко-математичних наук і філософськи їх узагальнюючи, також придбав механістичний характер.

В надрах розвиваючогося природознавства зародилися і елементи метафізичного методу пізнання світу.

В початковий період розвитку природознавства основні зусилля вчених були зосереджені на збиранні, роздільному описанні та класифікації предметів і фактів з життя природи.

Серед природознавців широко застосовувалися прийоми ізольованого розгляду об'єктів, які вивчалися, і розкладу їх на прості елементи.

Ставало звичайним дивитись на ціле, як на просту механічну суму частин, а частини, в свою чергу, наділяти властивостями цілого.

Подібний підхід до вивчення природи, перенесений в філософію, призвів до створення метафізичного методу.

Так склалась друга форма матеріалізму в історії філософії – механістичний матеріалізм ХVIІ - ХVIІІст. з органічно властивим йому метафізичним методом пізнання світу.

Механістична філософія зводила всю матерію до фізичної речовини, а складні види руху – до простого механічного переміщення у просторі.

З висоти наших днів метафізичний матеріалізм ХVIІ - ХVIІІст. бачиться спрощеним і обмеженим, проте для свого часу він був прогресивним.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 630;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.