ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ

Важливою частиною вивчення історії України є оволодіння її понятійним апаратом (1.5.).

 

1.5. Понятійний апарат історії – це система термінів і понять історії як науки й навчальної дисципліни.

 

Терміни і поняття, які складають понятійний апаратпредмету історії України,надалі будуть вживатися при вивченні курсу,треба запам’ятовувати і знати їх зміст.

Серед множини історичних понять чи не найчастіше будуть використовуватися етноніми “Русь”, “Україна”, “український народ” В цьому контексті відразу треба вказати їхнє походження.

 

Теорії походження слова “Русь”:

1. Місцева (південна, руська, українська). Так у VІ-ІХ ст. стали зватися слов’янські племена, які жили в середньому Подніпров'ї згідно з назвами річок – Рось, Росава, Росавиця. За іншою гіпотезою слово “Русь” пішло від назви кочового племені роксоланів і походить від іранського “рос”, що означає “світ”, “світлий”.

2. Норманська (північна, варязька). Так звалося плем’я, яке жило на Скандинавському півострові, представники якого спустилися на південь до дніпровських порогів. Заснували там державу і дали їй своє ім’я.

Термін “Україна” вперше зустрічається в Київському літописі в 1187 р. і ймовірно походить від слова “край” або “країна”, тобто земля, яка лежить на краю Європи. Це слово вживалося в ХVІ-ХІХ ст., а в ХХ ст. після національно-демократичної революції 1917-1920 рр. воно одержало офіційний статус як назва держави.

 

Тлумачення терміну “український народ”:

1. Етнічне. Вбирає всіх етнічних українців, які жили і живуть не тільки в Україні, а й в інших країнах.

2. Територіальне (громадянське) – це люди різних національностей, які постійно живуть в Україні і є громадянами держави Україна. Це трактування закладене в Конституції, тому при вивченні історії України як держави, додержуються саме нього.

 

Таким чином, вивчення історії України як історії нашої Батьківщини є неодмінною складовою частиною гуманітарної освіти майбутніх спеціалістів незалежної держави Україна. Воно має здійснюватися на методологічних засадах, на науковій основі шляхом опрацювання історичних джерел, праць історіографії, а також засвоєння понятійного апаратуісторичної науки.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 769;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.