Апаратне забезпечення персональних комп'ютерів

Основний робочий елемент комп'ютера – це центральний процесор (ЦП|), який працює з інформацією, наданою в двійкових кодах. В нього можуть входити:

§ (АЛП) арифметико-логічний пристрій (виконує обчислювальні операції);

§ (ОЗП) - оперативний запам'ятовуючий пристрій у вигляді регістрів і внутрішньої кеш-пам'яті. (Регістри процесора – швидко доступна для ЦП пам'ять(вимірюються в байтах). Розрядність регістра – кількість бітів, з яких він складається (8-, 16-, 32-, 64-розрядні - по 4 байти). Чим вища розрядність регістрів ЦП, тим вище швидкодія ПК.

§ управляючий пристрій (управляє послідовністю виконання команд і рухом даних в ПК).

Інформація зберігається в пам'яті комп'ютера. Складовою частиною інформації є команди, які виконує ЦП для вирішення поставленого завдання. ОЗП (оперативний ЗП) призначений для розміщення програм та для проміжного зберігання деяких вхідних даних і проміжних результатів, здатний записувати/зчитувати елементи програм в довільне місце пам'яті з високою швидкістю. ОЗП энергозалежний.

Кожна команда має свій двійковий (машинний) код, відомий ЦП, і означає яку-небудь дію, яку виконує ЦП після виклику відповідної команди з пам'яті. Команди, які виконує ЦП, відрізняються за змістом (система команд):

§ виконання арифметичних дій;

§ виконання логічних операцій;

§ обміну інформацією між ЦП і пам'яттю;

§ введення і виведення.

Види запам'ятовуючих пристроїв:

§ двонаправлені (ОЗП);

§ напівпостійні (конфігурація ЕОМ);

§ постійні (ПЗП) - постійні запам'ятовуючі пристрої.

Пристрої введення/виведення як правило не є однією конструктивною одиницею, оскільки вводится/виводиться різна інформація.

В основу апаратної частини ПК покладена схема, запропонована видатним американським математиком Джоном фон Нейманом в 1945 р.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.