Умови залучення експертів, їх права та обов’язки

Для виконання робіт з оцінки земельних ділянок юридична особа залучає експертів, які є юридичною особою в трудових відносинах.

Умови та обставини, за яких участь експерта у здійсненні оцінки стає неможливою:

- якщо експерт є засновником, власником, акціонером чи посадовою особою юридичної особи, на замовлення якої проводиться оцінка земельної ділянки, або є фізичною особою, яка має майновий інтерес в об’єкті оцінки, або перебуває у близьких родинних зв’язках із зазначеними особами;

- якщо замовником є юридична особа, яка відносно юридичної особи, що виконує роботи з оцінки, виступає засновником, власником, акціонером, кредитором, страховиком.

Експерт має право:

- обирати самостійно методичні підходи щодо оцінки земельних ділянок;

- одержувати від замовника потрібні для проведення оцінки дані та матеріали про правовий режим, кількісні та якісні характеристики земельної ділянки;

- вимагати від замовника при проведенні оцінки забезпечення доступу до документації, яка потрібна для здійснення цієї оцінки, а також проведення, у разі потреби, аудиторської перевірки наданих документів;

- робити запити у третіх осіб про інформацію, потрібну для проведення експертної оцінки;

- відмовитися від проведення оцінки земельних ділянок у випадках, якщо замовник порушив умови договору.

Експерт зобов’язаний:

- дотримуватися при здійсненні оцінки земельних ділянок вимог чинного законодавства;

- надавати замовнику інформацію про вимоги чинного законодавства та чинних методик і порядків щодо землеоціночної діяльності;

- зберігати копії складених звітів про оцінку протягом двох років;

- надавати у випадках, передбачених чинним законодавством, копії звітів або інформацію з них правоохоронним, судовим і уповноваженим органам або органам місцевого самоврядування;

- повідомляти замовника про неможливість своєї участі у проведенні експертної грошової оцінки внаслідок виникнення обставин, які унеможливлюють проведення об’єктивної оцінки.

Експерти та юридичні особи несуть відповідальність за якість проведених робіт з оцінки земельних ділянок згідно чинного законодавства України.

Держкомзем України відповідно до п. 4 «Положення про Державний комітет України по земельних ресурсах», затвердженого Указом Президента України від 14 серпня 2000 року № 970/2000, організовує підготовку та перепідготовку фахівців у галузі грошової оцінки земель.

З метою забезпечення кваліфікованої підготовки фахівців з оцінки земель (експертів), Держкомзем України укладає угоди про співробітництво з навчальними закладами України, що мають відповідну ліцензію Міністерства освіти і науки України, організовують навчання фахівців з оцінки земель, присвоюють їм кваліфікацію, яка підтверджується сертифікатом.

Право на отримання сертифіката мають особи, які склали іспит за програмою курсу з підготовки фахівців з оцінки земельних ділянок.

Іспит приймається екзаменаційною комісією, у роботі якої беруть участь представники Держкомзему України.

Перелік навчальних закладів, які здійснюють спеціальну підготовку спеціалістів з грошової оцінки земель за навчальною програмою, погодженою Державним комітетом України по земельних ресурсах, публікується в журналі «Земелевпорядний вісник».

Експерти повинні постійно підвищувати свою кваліфікацію шляхом навчання на курсах підвищення кваліфікації у відповідних навчальних закладах не рідше одного разу на три роки.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 693;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.