Зведеного бюджету України за 2009-2012 рр.

Показники
Податок на прибуток підприємств млрд. грн. у %   33,2 11,5   40,2 12,8   55,0 13,8   55,7 12,5
Податок на доходи фізичних осіб, млрд. грн. у %   44,4 15,4   50,9 16,2   60,5 15,2   68,2 15,3
Податок на додану вартість млрд. грн. у %   84,6 29,3   86,5 27,5   124,3 31,2   139,0 34,2
Акцизний податок млрд. грн. у %   21,6 7,5   28,3 9,0   33,9 8,5   38,3 8,6
Податкові надходження, млрд. грн. у %   288,6   314,4   398,3   445,5

 

Аналіз даних таблиці 7 підводить до висновку, що найбільшими за обсягом є надходження від податку на додану вартість, що зараховується до державного бюджету. Його частка у податкових доходах за період 2009-2012 рр. зросла на 16,7%. Другим за обсягом у доходах зведеного бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Його обсяг у 2012 р. становив 15,3 млрд. грн. і порівняно з 2009 р. збільшився на 23,8 млрд. грн., тобто на 53,6%.

Наступним за обсягом в податкових надходженнях зведеного бюджету є податок на прибуток підприємств, який в 2012 році складав 12,5% від податкових надходжень, а саме 68,2 млрд. грн. Його частка в структурі збільшилася з 11,5% у 2009 році до 12,5% в 2012.

Обсяг надходжень від акцизного податку в 2012 році склав 38,3 млрд. грн., що на 16,7 млрд. грн. більше ніж в 2009 році. Його частка протягом 2009-2012 років збільшилася з 7,5 до 8,6%.

Закладені Бюджетним кодексом України принципи формування бюджетів усіх рівнів вимагають нових підходів до самого процесу загальнодержавного податкового планування, до встановлення його органічного зв’язку з корпоративним менеджментом задля створення стійкого економічного базису у країні в цілому. Проте, в економічній науці не створено спеціальних методів планування обсягів податкових надходжень у бюджеті.

На практиці широко застосовуються традиційні методи: балансовий, факторного аналізу, експертних оцінок та ін.

Податок на прибуток підприємств обраховується відповідно до основних положень Податкового кодексу України та інших законодавчих актів, нормативних актів, які впливають на надходження цього податку у плановому періоді. При розрахунку надходжень податку на прибутокслід враховувати:

Ø показник зростання прибуткових підприємств;

Ø збільшення індексу цін виробника;

Ø зростання обсягу промислової продукції;

Ø суму пільг, яку з чинним законодавством отримають платники податку на прибуток у плановому періоді;

Ø суму реструктуризованої заборгованості з податку на прибуток підприємств.

Слід зазначити, що для податкової системи та податкового механізму в Україні характерна велика кількість пільг. Пільги надаються безсистемно, не тільки податковими законами, а й постановами Кабінету Міністрів України, указами Президента.

Ставка податку на прибуток немає економічно розрахункового обґрунтування. В основу її обрахунку має бути покладений граничний рівень рентабельності виробничої діяльності господарських суб’єктів.

Таблиця 9.

Розрахунок обсягу планового надходження податку на прибуток підприємств

Показники
Прибуток прибуткових підприємств
Пільги платникам податку та вплив змін порядку сплати
Оподатковуваний прибуток (1-2)
Ставка податку на прибуток (%)
Обсяг податку на прибуток (3*4/100)
Погашення реструктиризованої заборгованості
Перехідні платежі – очікувана заборгованість на початок планового року
Розрахунковий обсяг податку на прибуток (5+6-7)
Обсяг податку на прибуток з врахуванням коефіцієнту норми амортизаційних відрахувань, що перераховується до Державного бюджету

При розрахунку суми податку на додану вартість використовують показники національних розрахунків, прогнозні макроекономічні показники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства доходів і зборів, Національного банку, Державної казначейської служби. Задля обґрунтованості прогнозних надходжень податку на додану вартість прийнята “Методика прогнозування надходжень податку на додану вартість” від 31.08.2004 р № 545/315/502/637.

Розрахунок надходжень податку на додану вартість здійснюється за такими основними принципами:

Ø визначається розрахункова база оподаткування податком на додану вартість на основі показників про зміни у кон’юнктурі внутрішнього попиту, інформації про продаж товарів у торговій мережі, даних про структуру валової доданої вартості, даних про експорт та імпорт товарів і послуг, обмінний курс гривні до долара, нормативну ставку податку;

Ø розрахунок реальної ставки податку в прогнозному періоді здійснюється з врахуванням коефіцієнта кореляції номінальної ставки, який враховує зміни пільг у прогнозному періоді.

Розрахунок прогнозу надходжень податку на додану вартість здійснюється в шість етапів:

Ø на першому етапі визначається прогноз надходжень податку із вироблених в Україні товарів з врахуванням змін кон’юнктури попиту;

Ø на другому етапі визначається обсяг надходжень податку із вироблених товарів в Україні на основі змін структури валової доданої вартості за видами економічної діяльності;

Ø на наступному етапі за результатами попередніх розрахунків визначається середнє значення прогнозу надходжень податків із вироблених в Україні товарів;

Ø на основі динаміки імпорту товарів визначають прогноз надходжень податку на додану вартість;

Ø на основі динаміки експорту товарів промислового виробництва визначають прогноз бюджетного відшкодування податку грошовими коштами;

Ø на кінець, визначається сальдо надходжень податку до бюджету.

При проведенні прогнозних розрахунків надходжень податку на додану вартість слід враховувати не тільки зміни в законодавстві, але і щомісячне надходження податку на додану вартість за звітні періоди. Так, річний плановий обсяг ПДВ в 2012 році виконано на 84,6%. Річний план невиконано в розрізі всіх складових частин податку: ПДВ з вироблених товарів в Україні виконано на 87,0%, ПДВ із ввезених на територію країни товарів – 87,3%, бюджетне відшкодування на 95,8%.

Недовиконувалися поступлення податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів через певні обсяги вексельних розрахунків за цим податком. Механізм застосування податкових векселів, передбачений законодавством, надає можливість для створення несумлінними платниками податку на додану вартість схем уникнення від оподаткування.

Прогнозування надходження акцизного податку на прогнозний період здійснюється відповідно до переліку підакцизних товарів згідно з Податковим кодексом України.

Акцизний податок обчислюється за ставками у відсотках до обороту з продажу, у твердих сумах (у гривнях, євро) з одиниці реалізованих товарів і комбіновано, тобто за ставками у відсотках до обороту з ціни реалізації, але не менше установленої твердої суми з одиниці реалізованого товару для підакцизних товарів, на які чинним законодавством України встановлено такі ставки.

Прогнозний обсяг акцизного податку, що надходить до державного бюджету обраховується із врахуванням:

Ø пільгових ставок згідно з чинним законодавством;

Ø змін щодо кількості підакцизної продукції.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 864;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.