Інтернет - орієнтовані методи підвищення ефективності сайту

Відомо, що пошукові системи, каталоги та рейтинги залучають від 20% до 60% відвідувачів сайту. При пошуку сайтів користувач вводить ключові слова, що, на його думку, найкраще відображають тему цікавлячого сайту. В деяких випадках користувач може вказати загальну тематику пошуку. Результатом роботи пошукової системи є список адрес сайтів, в яких зустрічаються ключові слова. Крім адреси в списку відображаються заголовок та опис сайту. Зазначимо, що список адрес формується в певній ієрархії та може відображатись на декількох сторінках. Принциповим моментом є місце адреси ( рейтинг ) сайту в цій ієрархії. Відомо, якщо адреса сайту знаходиться не на першій сторінці, то ймовірність його відвідування практично дорівнює нулю. Для визначення методів підвищення рейтингу сайту розглянемо механізми пошуку по ключовим словам та формування рейтингу. На різних типах пошукових систем вказані механізми дещо відрізняється і як правило офіційно не документуються. Але скрізь пошук реалізований на основі: ключових слів та опису сайту, що заносяться в базу даних при реєстрації сайту в пошуковій системі, ключових слів в тілі сайту або ключових слів та опису сайту в його заголовку в спеціальних тегах <meta>. Тому при реєстрації сайту в пошукових системах слід вказати ключові слова, що найбільш характерні для теми сайту, а також зробити відповідний опис сайту. В описі необхідно також застосувати ключові слова. Використання механізму пошуку на базі ключових слів та опису сайту в його заголовку можливо за рахунок наступної програмної конструкції:

<head><tіtle>придуманий вами заголовок</tіtle>

<meta http—equіv="KEYWORDS" content="список ключових слів через коми">

<meta http—equіv="DESCRІPTІON" content="опис сторінки з декількох фраз, з використанням ключових слів"></head>

Відзначимо, що ключові слова та опис сайту при реєстрації та в його заголовку повинні співпадати. Як правило пошукові системи вимагають щоб ключові слова та опис сайту не перевищували 200 знаків. Слід звернути увагу на зміст заголовка сайту, що міститься між тегами <tіtle>. Саме він відображається в результатах запитів на першому місці і має першорядне значення в справі залучення відвідувачів. Довжина заголовка сайту не повинна перевищувати 75 знаків. Теги <meta> не видні при перегляді документа, але помітно збільшують його розмір, тому їх додаткове застосування ( наприклад <meta name ="tіtle" content="Ключові слова, словосполучення"> ) недоцільне. Для застосування ключових слів в тілі сайту необхідно на головній сторінці в перших 30-50 словах сформулювати основну тематику. Для збільшення кількості таких ключових слів можливо записати їх на початку тіла сайту в тегах коментарів або (та) кольором фону. Ці ключові слова не будуть відображені на сайту, але можливо будуть використані пошуковою системою. Окремим питанням стоїть застосування ключових слів, які по статистиці є взагалі найбільш використовуваними при пошуку. На наш погляд недоцільно використовувати ключові слова пов’язані з розвагами, як з етичних позицій, так із позицій використання не цільової аудиторії. Хоча використання комп’ютерної, спортивної, радіотехнічної та автомобільної лексики доцільне. В тих пошукових системах які передбачають процес реєстрації необхідно внести сайт в максимальну кількість розділів. Слід зазначити, що на сьогодні існує досить велика кількість пошукових систем. Реєстрація сайту в кожній із них потребує певних матеріальних витрат. Тому, на наш погляд доцільно провести реєстрацію сайту тільки в загально популярних пошукових системах. До найбільш популярних пошукових систем (серед вітчизняних користувачів) можна віднести – www.rambler.ru, www.aport.ru, www.yandex.ru, www.meta.ua, www.google.com. Також, слід зареєструвати сайт в пошукових системах якими користуються спеціалісти в галузі діяльності сайту. Відзначимо, що декілька років тому були розроблені спеціальні програми - павуки призначенням яких є автоматична реєстрація сайту в великій кількості пошукових системах. Про те, в багатьох сучасних пошукових системах вмонтовані засоби, що не дозволяють проводити автоматичну реєстрацію, тому користуватись програмами - павуками не доцільно. Для участі в рейтингу відвідувачів на сторінках сайту необхідно розмістити банер (лічильник відвідувачів) пошукової системи. Наявність цих банерів вповільнює завантаження сайту, тому слід їх розміщувати тільки на вузлових сторінках. Деякі пошукові системи не передбачають механізм реєстрації сайту його адміністратором. В таких пошукових системах використовується спеціальна програма — робот яка автоматично індексує сайти. Перешкодою для роботи такої програми може бути заборона на індексацію встановлена на Web—сервері. Рекомендується цю заборону зняти, хоча це дещо зменшує безпеку сервера.

Ще одним, загальновідомим, Інтернет - орієнтованим шляхом рекламування сайту та адреси сайту є використання банерів. Банер представляє із себе текстову або графічну рекламу сайту, розміщену на іншому сайту. Використання банерів доцільне в тому випадку, коли сайт, носій банеру відвідується тими клієнтами які є цільовою аудиторією сайту, що рекламується. Наприклад, ефективність розміщення на сайту фірми продавця автомобілів банеру фірми продавця автозапчастин може бути досить високою. Основним недоліком банерної реклами є те, що по статистиці, кількість відвідувачів, що знайшли сайт за допомогою банерної реклами становить близько 5% від загальної кількості відвідувачів. При цьому, реалізація банерної реклами можлива або шляхом обміну банерами, або потребує матеріальних витрат для публікації власних банерів на інших сайтах. Крім того, шлях обміну банерами досить часто не доцільний з точки зору зміни дизайну сайту та появи на ньому не тематичної інформації. Таким чином, в загальному випадку, використання банерної реклами пов’язане з певними труднощами та принципово не в змозі стрімко підвищити ефективність функціонування сайту.

Наступним можливим шляхом збільшення кількості відвідувачів може стати розміщення на сайту цікавої динамічної інформації, наприклад чату, новин, розкладу занять для сайту учбового закладу. Хоча здійснення цих заходів по технічним причинам досить складне, але їх реалізація досить перспективна. Так відвідуваність сайту www.gala.net можна пояснити саме розміщенням на ньому досить популярного чату. Ще одним, вже популярним шляхом збільшення кількості відвідувачів є застосування автоматизованої системи розсилки електронної пошти, яка рекламує діяльність корпорації.

 








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 634;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.