Причини виробничого травматизму і його аналіз

Однією з найважливіших умов зниження виробничого травматизму є встановлення щирих причин нещасливих випадків і визначення закономірності їхнього прояву.

Аналіз виробничого травматизму встановлює безліч причин нещасливих випадків. Усі причини нещасливих випадків можна умовно розділити на організаційні, технічні, психофізіологічні, а також залежні від умов погоди.

До організаційних причин, можна віднести: незадовільну організацію робіт, чи відсутність неякісне проведення інструктажу і навчання, не-навченість працівників безпечним прийомам роботи, слабкий нагляд за справністю устаткування і безпекою провадження робіт, порушення адміністрацією трудового законодавства (зловживання понаднормовими роботами), відсутність належного нагляду за застосуванням спецодягу й індивідуальних засобів захисту, низьку дисципліну й ін.

До технічних причин відносяться: невідповідність конструкції технічних засобів і умов праці сучасним вимогам техніки безпеки; недосконалість технологічних процесів; несправність устаткування, інструмента і захисних засобів і т.д. Технічні причини відрізняються великою розмаїтістю й обумовлені недоробками конструкторів і технологів, що проектують і виготовляють технічні засоби праці, а також факторами незадовільного технічного обслуговування техніки.

Психофізіологічні причини зв'язані із суб'єктивними особливостями людей і виникають у результаті: невідповідності фізичних і психологічних характеристик організму людини виробничим умовам, шкідливих звичок (вживання алкогольних напоїв, паління), незадоволеності роботою, зневаги виробничою небезпекою (робота на висоті без страховки і ін.), недоліків у методиці професійного добору.

У зазначених групах причин травматизму немає такої причини, як «необережність Постраждалого», тому що подібне пояснення може бути «ширмою», що ховає щирі причини. Аналіз виробничого травматизму на флоті показує, що з технічних причин відбувається усього близько 20% нещасливих випадків. Більшість же травм викликано організаційними причинами, усунення яких не вимагає яких-небудь значних матеріальних і фінансових витрат.

При аналізі виробничого травматизму використовуються три методи: статистичний, монографічний, економічний.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 702;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.