Поняття і характеристика зовнішнього середовища підприємства

 

Будь-яка підприємницька структура (підприємство), незалежно від того, яку сферу охоплює її діяльність, не може бути ізольована від впливу сторонніх факторів, які разом і утворять зовнішнє середовище її діяльності.
Зовнішнє середовище підприємства може бути визначене як безліч сил і суб’єктів, що безпосередньо або опосередковано впливають на функціонування підприємства і діють за її межами.
Фактори, які швидко і безпосередньо впливають на фірму, належать до середовища прямої дії, усі інші, які впливають опосередковано, – до середовища непрямої дії.
Розглянемо основні характеристики факторів зовнішнього середовища.

Незалежно від того, до якого рівня належить той або інший фактор зовнішнього середовища, можна виділити чотири основні характеристики:

v взаємопов’язаність;

v складність;

v рухливість;

v невизначеність.

 

Взаємопов’язаність факторів зовнішнього середовища – це рівень сили, з якою зміна одного фактора впливає на інші.
Під складністю зовнішнього середовища розуміється число факторів, які можуть істотно впливати на господарську діяльність підприємства і на які підприємство зобов’язана реагувати.
Рухливість зовнішнього середовища – це швидкість, з якою відбуваються зміни в оточенні підприємства.
Невизначеність зовнішнього середовища є функцією кількості інформації, якою володіє підприємство з приводу конкретного фактора, а також функцією впевненості в ній.
Оскільки бізнес поширюється, потрібно усе більше інформації, але впевненість у її точності знижується. Чим менш визначене зовнішнє середовище, тим важче приймати ефективні рішення.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 923;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.