Використання геофізичних методів поза межами геології

Геофізичні методи дослідження інтенсивно використовуються в різних сферах суспільної та господарської діяльності – від археології до військової справи. В першому випадку застосування геофізичної апаратури ґрунтується на тому, що діяльність людини в загальному випадку може розглядатись як фактор додаткової диференціації верхніх шарів літосфери. Археологи вже давно користуються методами магнітометрії, зокрема при плануванні розкопок своїх об’єктів. Військові ж у своїх цілях (балістичні задачі, контроль за ядерними вибухами) широко використовують магніторозвідку, сейсмометрію тощо.

Починаючи з кінця ХХ ст. геофізметоди все частіше використовуються для рішення природоохоронних задач, зокрема ефективно виявляючи забруднені території, використовуючи ефект підвищення радіоактивності, намагніченості, зміни електричних параметрів, що мають техногенне походження (викиди атомних об’єктів, промислових підприємств, нештатні ситуації в зберігання нафтопродуктів). Диференціація ґрунтових покривів Землі по фізичним властивостям (перш за все магнітним, електричним) дозволяє розглядати педосферу як об’єкт застосування геофізичних технологій.

Прикладна галузь геофізики, що має за мету використання геофізичних технологій в сільському господарстві, отримала назву “агрогеофізика”. В її основі – використання закономірних змін фізичних властивостей грунтів по вертикалі і латералі (педофізична диференціація ґрунтових покривів землі). Подібні закономірності мають фундаментальний характер, характеризуючи земну оболонку, що складається з грунтів і має назву “педосфера”. Вони є предметом дослідження розділу геофізики в природоохоронній і аграрній галузях, є прикладним аспектом геофізики педосфери. Сукупність прикладних методів геофізики, що використовуються поза межами геології разом з розвідувальною геофізикою становить предмет прикладної геофізики.








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 1021;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.