Комплексування геофізичних методів при пошуках і розвідці нафтових і газових родовищ

Розвідувальна геофізика в даний час є основним методом пошуків пасток для нафти і газу, без якого їхнє виявлення для більшості регіонів було б неможливим. При пошуках пасток антиклінального типу на невеликих глибинах використовується комплекс гравірозвідки і сейсморозвідки. При цьому площадними гравітаційними зйомками виявляються локальні аномалії, зумовлені антиклінальними підняттями. Надалі ці аномальні ділянки детально вивчаються сейсмічними методами. При розвідці на великих глибинах і в умовах складної будови провідна роль належить сейсморозвідці. З огляду на складні умови проведення цих робіт (великі глибини, малі амплітуди нафтогазоносних структур, несприятливі геологічні особливості), використовуються найсучасніші модифікації сейсмічної розвідки. Наприклад, метод СГТ із реєстрацією коливань цифровими станціями з 12-24-кратним перекриттям. Завжди сейсморозвідка комплексується з глибоким бурінням.

Висока вартість сейсморозвідувальних робіт змушує геофізиків комплексувати її, коли це можливо, з іншими методами. Поряд із гравірозвідкою іноді перед сейсморозвідувальними роботами проводять також магніто- і електророзвідувальні роботи. При цьому використовують глибинні методи - ДЕЗ, ТТ, МТП, ЗСП.

Більш широким комплексуванням різних геофізичних методів характеризуються пошуково-розвідувальні роботи в районах розвитку нафтогазових пасток неантиклінального типу. До них відносяться зони вклинювання, рифи, соляно-купольні структури. Роль їх у нафтовидобувній промисловості все зростає. Високоточна гравірозвідка при цих роботах дозволяє доповнити сейсморозвідувальні дані. Особливо велике значення вона має при пошуках нафти і газу в солянокупольних районах. Куполи завдяки низькій густині солі чітко проявляються в гравітаційному полі досить інтенсивними негативними аномаліями. Часто вони є єдиним показником на існування солянокупольних структур. Це зумовлено тим, що завдяки різному закону зміни пружних властивостей солі і вміщуючих порід з ростом тиску на глибині 2-4 км швидкості поширення сейсмічних хвиль в них можуть зблизитися. При цьому границі купола сейсморозвідкою впевнено не виділяються. Поряд з цим куполи можуть мати шорсткуваті поверхні і занадто круті схили (понад 45°), від яких дуже важко одержати відбиття.

Вирішальне значення застосування комплексу геофізичних методів має при прямих пошуках родовищ нафти і газу. Вони засновані на виявленні фізичних ефектів, що створюють вуглеводні. Для цього можуть використовуватися сейсмічні, гравіметричні, геоелектричні (ВЕЗ, ВП), радіогеохімічні дослідження, вивчення магнітних властивостей гірських порід, а також грунтів.

 








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 971;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.