Установка кристалів. Для визначення кристалографічних символів і зображення стереографічних проекцій користуються стандартними правилами установки кристалів.

Для визначення кристалографічних символів і зображення стереографічних проекцій користуються стандартними правилами установки кристалів.

Установка кристалу – це вибір кристалографічних осей, одиничної (масштабної) грані та його орієнтування у просторі відносно цих осей і грані.

Кристалографічні системи координат залежать від симетрії кристалів і змінюються за сингоніями. Для кристалів тригональної та гексагональної сингоній приймаються чотири осі X,Y,Z, U, а для решти сингоній X, Y, Z.

В кристалографії прийнята права система координат, тобто позитивними напрямками вважаються: для осі X – вперед на спостерігача; Y – праворуч від спостерігача; Z – уверх. Орієнтування осей у просторі показано на рис. 3.2. В чотири координатній системі осі X,Y,U лежать в одній площині, кут між ними складає 120°, вісь Z перпендикулярна до них.

Рис. 3.2. Напрямки кристалографічних осей в системах

а) трикоординатна; б) чотирикоординатна

Таблиця 3.1








Дата добавления: 2015-06-27; просмотров: 595;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.