Ранговий потенціал і його врахування.

При аналізі проблеми домінування індивідів заслуговують окремої уваги дослідження рангового потенціалу людей. Під ранговим потенціалом розуміють здатність зайняти високий ранг в ієрархії групи. Тому виділяють:

- високо рангові індивіди;

- низько рангові індивіди

Ранговий потенціал буває результатний, фактичний і візуальний. Результатний дається при народженні, він не схильний до виховання і впливу зовнішнього середовища. Початковий потенціал визначається головним чином спадковістю, і у меншій мірі - умовами внутріутробного розвитку. Фактичний сильно залежить від обставин. Він визначається початковим потенціалом і конкретною обстановкою, в якій опинилася особина. Обставини можуть перешкодити реалізації природженого рангового потенціалу, а можуть сприяти його повному розкриттю, і навіть посиленню. Для людей фактичний ранговий потенціал в середньому обумовлений початковими завдатками приблизно на 2/3, а на 1/3 - умовами зростання і виховання. Проте це середньостатистичні дані; у якого те конкретної людини це співвідношення може бути іншим.

Оскільки ранговий потенціал визначається різними, у тому числі і не пов'язаними один з одним параметрами, то реальна ієрархічна зовнішність особини може бути МОЗАЇЧНОЮ, коли одні ознаки указують на високий потенціал; інші - на низький. Перш за все потрібно вказати на дві великі групи таких особливостей - рангові амбіції і рангові можливості. Рангові амбіції - це бажання зайняти можливо вищий ранг в доступних і можливих ієрархіях. Це не тільки владолюбство в його політичному сенсі, або деспотизм в різних варіантах, але також спортивні і тому подібні амбіції. Насправді, якщо людина, володіючи хорошими можливостями посісти високу посаду, зовсім не прагне до цього, і навіть обтяжуватися роллю лідера, то навряд чи він просунеться по службових сходах дуже високо.

Наприклад, зовнішня неухоженность - ознака низького рангу; зустрівши неохайно одягнену людину, ми зазвичай не без підстав припускаємо, що він - невдаха, нічого що не добився в житті, тобто нізкоранговий. Проте коли він в зухвалій і агресивній формі починає вимагати, щоб його пропустили без черги, та більшість людей вважають за краще йому поступитися, визнаючи тим самим його вищий ранг! При тому, що суспільний статус цієї людини може бути дуже низький!

Дуже важливим показником рангового потенціалу є особливості поведінки в конфліктній обстановці, і які підрозділяються на конфліктну ініціативність і конфліктну стійкість. Конфліктна ініціативність - це один з проявів рангових амбіцій; а ось конфліктна стійкість - це якість вже з іншої групи, групи рангових можливостей. Рангові можливості - обширна група якостей, ключовим компонентом в якій є вищеназвана упевненість в собі, які таким чином впливають на конфліктну стійкість. Решта якостей в більшості випадків менш важлива. Конфліктна стійкість - це здатність легко витримувати конфлікти, нав'язані ззовні, не випробовувати дискомфорту від конфліктної обстановки, і вести в конфлікті свою лінію. Конфліктна ініціативність може не поєднуватися з конфліктною стійкістю.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 840;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.