Психологічні особливості стереотипної поведінки людини в організації.

Отже, у біоорганізмів зустрічаються два типи поведінки - пристосована до стабільного середовища і пристосована до мінливості середовища. У першому випадку є стереотипна, а в другому - нестандартна поведінка, "технічні" організації яких свідомо несхожі. У другому випадку взагалі має місце вже не стільки пристосування до конкретного середовища, скільки до самого факту його постійних змін.

Очевидно, що стереотипна поведінка по своїй організації простіше, ніж нестандартне. Тут менше значення має сама трудомістка і тривала операція управління - вироблення рішень. Через постійну повторюваність умов, в яких здійснюються дії, кращі їх варіанти рано чи пізно стають відомі наперед, і на цьому етапі (вироблення рішень) можлива економія часу і сил. Ч|асовий інтервал між зовнішнім роздратуванням і адекватною відповіддю на нього стислий до мінімуму. А отже - підвищена швидкість, оперативність реакцій особини на даній ситуації, що постійно повторюються, що сприяє тій, що її виживає.

До особливостей же її слід віднести вищезгадану відсутність в ній етапу ухвалення рішень: дані рішення тут є в готовому і навіть вже в актуалізованому вигляді - у вигляді деякого запрограмованого комплексу дій, що автоматично запускається всякий раз у відповідь на знайомі дії зовнішнього середовища. Відповідно, в цьому випадку високою є і детермінанстність| даної поведінки: особа не міркує, що їй робити, а відразу діє певним чином; отже, механізми примушення до таких дій повинні працювати жорстко і негайно.

Але переваги стереотипної поведінки є такими тільки в стабільній обстановці. Варто обстановці змінитися, як достоїнства її тут же перетворюються на недоліки. Воно просто перестає відповідати ситуації, і механізми зі всіма їх економіями і детерміаціями виявляються безглуздими і просто шкідливими, бо так і норовлять "спрацювати", примусити особу діяти по жорстко заданій схемі - всупереч тому, що нова ситуація вимагає абсолютно іншої поведінкової відповіді.

Стереотипні реакції людей:

- люди звикли, що поворот крана регулююється за годинниковою стрілкою

- звук проти годинникової стрілки

- при повороті руля вправо машина також повертає направо

- при кольорах асоціації з предметами

- віддалені предмети здаються меншими

- висота стільця, місце вимикача

Під стереотипом розуміємо стандартний висновок в стандартній ситуації, що приймається людиною з явного усвідомлення.

Можна виділити наступні види корисних стереотипних рішень:

1. рішення повязані з фізіологією і виживанням, функціонування всіх органів тіла, реакцій на небезпеку;

2. професійні навики, вживані в тих випадках, коли думати ніколи: прийоми бойових мистецтв і т.д.;

3. те, що сам індивід вважає за доцільне вивести з-під контроль своєї свідомості

Коли говорять про стереотипи, то виділяють: Норми культури, особо в організації намагається дотримуватись обрядів, ритуалів, етикету, канону і стандартів притаманних суб’єктам даної організації.

Обряди – традиційні символічні дії, які супроводжують важливі моменти, людські і суспільні поняття і покликані зміцнювати соціальні зв’язки;

Ритуал – вид обряду, який являє собою форму складної історичної поведінки, що склалася історично, впорядкована система дій, що покликана підкреслювати особливу цінністю і значення для людини певних соціальних процесів і відносин. Відіграє важливу роль в історії суспільства і традиційно використовується як метод соціального виховання.








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 2431;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.