Правила відліків і ведення спостережень

1. Під час відліку потрібно правильно оцінити положення кінця стовпчика рідини (ртуті або спирту) у капілярі відносно шкали. У ртутних термометрах (меніск випуклий) відлічують на шкалі положення уявної дотичної до випуклої частини меніска. У спиртових (меніск увігнутий) – відлічують положення уявної дотичної до ввігнутої частини меніска. Очі спостерігача повинні бути на одному рівні з рідиною в капілярі.

2. Температуру відлічують з точністю до 0,10С. Спочатку роблять відлік десятих, а потім визначають кількість цілих градусів. Тому потрібно звернути увагу на ціну поділки шкали термометрів.

3. Відлік показань термометрів на поверхні грунту ведуть у такій послідовності: строковий, спирт (строкова температура) і штифт (мінімальна температура) мінімального і максимальний термометри.

4. До одержаних результатів вимірювання вносять поправки згідно з даними перевіреного свідоцтва (сертифіката), яке додається до кожного термометра.

5. Після запису відліків (у кінці спостережень) струшують максимальний термометр і підводять штифт мінімального термометра до меніска спирту.

6. Для відліку потрібно підходити до термометрів тільки з північної сторони ( щоб не затінювати їх).

7. При відліках не можна знімати термометри з місця.

Вимірювання температури повітря

Для вимірювання температури повітря застосовують такі термометри і прилади:

1. Психрометричні (“сухий” і “змочений”) ТМ-4 або ТМ-6 – завжди використовують у парі і складають психрометр, за допомогою якого одночасно, крім температури, визначають характеристики вологості повітря.

2. Максимальний ТМ-1 - для вимірювання максимальної температури між строками спостереження.

3. Мінімальний ТМ-2 – для вимірювання мінімальної температури між строками спостереження.

4. Термограф – М-16 - для безперервної реєстрації температури повітря.

Строковий термометр (сухий і змочений) – рідинний. Рідина (ртуть) знаходиться в скляному резервуарі кулястої чи циліндричної форми, який міститься в нижній частині термометра і може рухатись вгору та вниз по вузькому капіляру, що є в припаяній до резервуара скляній трубочці. За капіляром розміщена шкала температур. Усі деталі вмонтовані в прозорий скляний корпус.

Мінімальний термометр – спиртовий. У капілярі є синій, чорний або червоний потовщений на кінцях скляний штифтик (див. лабораторну роботу №3). При підвищенні температури спирт вільно обтікає штифтик і піднімається вгору, а при зниженні – опускається і за рахунок меніскових сил (сил поверхневого натягу спирту) штовхає штифтик.

Максимальний термометр – ртутний, у дні резервуара якого впаяний нерухомий прозорий штифтик (див. лабораторну роботу №3). Верхній кінець останнього знаходиться в капілярі, але не торкається його стінок. При підвищенні температури ртуть піднімається по капіляру, а при зниженні – у місці звуження стовпчик ртуті розривається і верхній кінець його зупиняється, фіксуючи максимальне значення температури.

З метою позбавлення впливу опадів, вітру, прямої сонячної радіації і невидимих теплових променів на покази термометри розташовують у спеціальних будках, які називаються психрометричними (мал.4.1.).

Будки встановлюють на дерев’яну або металеву підставку з таким розрахунком, щоб резервуари термометрів розташувалися на висоті 2 м від земної поверхні. Таким чином на метеорологічних станціях температуру повітря вимірюють на висоті 2 м над землею. Всередині будки є штатив (мал.4.1), на якому вертикально закріплюють два психрометричних термометри: ліво-руч “сухий” (ним визначають температуру повітря), праворуч – “змочений”. Останній обгорнутий батистом і під ним встановлюється психрометрична склянка з дистильованою водою. Максимальний і мінімальний термометри кладуть горизонтально на дугоподібні лапки резервуарами в бік сухого термометра, при чому мінімальний розміщують ближче до спостерігача (на нижніх лапках).

Перед встановленням максимальний термометр струшують до показань строкового термометра, а у мінімальному, піднявши резервуаром вверх, підводять штифт до меніска спирту.

На агрометеорологічних постах замість психрометричної часто використовують будку Селянинова. Її встановлюють так, щоб резервуари термометрів були на висоті 150 м.








Дата добавления: 2015-06-10; просмотров: 2006;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.