Досвід ліцензування автотранспортної діяльності за рубежем

 

Ліцензування на автомобільному транспорті здійснюється в багатьох країнах Західної Європи, а також у США, Канаді, Японії. При цьому в різних країнах є свої особливості у визначенні об'єкта ліцензування.

В Англії діють три види ліцензій:

1. А - надає право виконувати перевезення вантажів по замовленнях клієнтів і за їхній рахунок

2. У - перевозити не тільки вантажі по замовленнях сторонніх клієнтів, але й власні вантажі

3. С - тільки власні вантажі.

 

У Бельгії, Данії й Нідерландах ліцензії повинні мати тільки професійні перевізники. У Швейцарії розподіл між професійними й відомчими перевізниками не проводиться.

У Франції ліцензується діяльність транспорту загального користування по зонах перевезень:

Ø далекі (по всій території країни);

Ø середні (звичайно близько 200 км);

Ø місцеві.

 

У Німеччині при виконанні перевезень на відстані більше 50 км ліцензії зобов'язані одержати професійні перевізники, з рухомим складом будь-якої місткості й вантажопідйомності, відомчі перевізники при експлуатації рухомого складу вантажопідйомністю понад 4 тонн. При виконанні перевезень місцевого призначення (до 50 км) ліцензування необхідно тільки для професійних перевізників. У Фінляндії ліцензуються тільки комерційні перевезення. У США для виконання перевезень у місцевому повідомленні ліцензії зобов'язані одержати професійні перевізники (ліцензуванню перевезення сільськогосподарських вантажів не підлягає). Для перевезення усередині штату ліцензується діяльність не тільки професійних, але й відомчих перевізників. Ліцензії за рубежем видаються, як правило, виконавчими органами державної влади або їхніх повноважних представників. Вимоги до підприємця зводяться до підтвердження його гарної репутації й професійної придатності. Серед вимог до транспортного підприємства - фінансова заможність, наявність виробничо-технічних можливостей для виконання заявленої діяльності (у тому числі сервісні обслуговування автомобілів). При видачі ліцензій у всіх країнах практично, перевіряється професійна підготовка заявника. Ліцензії є платними, вартість конкретної ліцензії залежить від типу рухомого складу, його пасажировмісності або вантажопідйомності, виду виконуваних робіт, а також термінів дії ліцензії.

Основними документами є дозвіл на виконання перевезень (ліцензія) і документ ідентифікації автотранспортного засобу (реєстраційний ярлик-знак). Реєстраційний документ повинен перебувати в кабіні водія й містити, як правило, інформацію про тип, марку й реєстраційний номер автомобіля. При порушенні правил користування ліцензією перевізник може бути попереджений, оштрафований або позбавлений ліцензії.

При роботі без ліцензії - карають великим штрафом, а у Фінляндії можуть бути притягненні до відповідальності перевізники у в'язницю строком до шести місяців.

 

 








Дата добавления: 2015-05-30; просмотров: 833;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.