ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ АВТОГРЕЙДЕРА ДЗк-251 ВДОСКОНАЛЕННЯМ МЕХАНІЗМУ ПОВОРОТУ ГРЕЙДЕРНОГО ВІДВАЛУ

Надійність роботи машин визначає кількість елементів з яких вона складається. В дорожньому будівництві, при розробці ґрунтів, широко використовуються автогрейдери. Основним його робочим органом є грейдерний відвал, який в процесі роботи може заглиблюватися в ґрунти, змінювати кут різання і зарізання, переміщуватися в бік, а також здійснювати, за допомогою спеціального механізму, поворот в плані. Цей механізм, в більшості автогрейдерів, складається з гідромотору, що передає потужність до черв’ячного редуктора, який, в свою чергу, передає потужність до відкритої шестерневої передачі з внутрішнім зчепленням. Зовнішня зубчастий вінець цієї передачі кріпиться до поворотного кола з відвалом і до тягової рами автогрейдера [1]. Механізм має призначення здійснити поворот відвалу з необхідним крутним моментом. Метою роботи є вдосконалення механізму повороту грейдерного відвалу в напрямку спрощення його кінематики.

 

Недоліком існуючого грейдерного обладнання і механізму повороту його відвалу є насамперед складність ланцюга кінематичної передачі крутного моменту від гідромотора до відвалу.

Використовуючи гідродвигуни, можна значно спростити кінематику приводу механізму повороту відвала [2, 3]. Для зворотно-поворотних рухів (кутових переміщень) вузлів на кут менш 360°, застосовують поворотний гідродвигуни пластинчатого та кривошипно – шатунного типів. Кут повороту вала в схемах з рейково-зубчатою передачею і гвинтовою парою може перевищити 360°.

Як свідчать розрахунки, наведені в таблиці 1, за допомогою поворотних гідродвигунів різних типів досягається крутний момент, значення якого не менше, чим крутний момент, що розвива існуючий механізм повороту грейдерного відвалу (автогрейдера ДЗк-251).

В таблиці 1 прийняті наступні позначення:

- Q – подача насосу;

- – перепад тиску між робочою pp і зливальною p порожнинами;

- d, L – діаметр і робочий хід поршня аксіально-поршневого гідромотора;

- z – кількість поршнів;

- γ – кут нахилу похилого блоку;

- D1 і d1 – внутрішній діаметр циліндра і діаметр ротора пластинчастого гідродвигуна;

- b1 – ширина пластини по осі циліндра (довжина циліндра) пластинчастого гідродвигуна;

- l, F – радіус кривошипа і площа перетину гідроциліндру поворотного гідродвигуна кривошипно-шатунного типу

 

Таблиця 1 – Результати розрахунків

Назва показника Розрахункова формула Результат розрахунку
Крутний момент існуючого механізму повороту
Потужність насосу гідроприводу автогрейдера 5 кВт
Робочий об’єм аксіально-поршневого гідромотора 64 см3 (64 10- 6м3)
Швидкість обертання вихідного вала гідромотора 7,81 с-1
Крутний момент на валу гідромотора 102 Н∙м
Крутний момент на зубчатому вінці 23,26 кН∙м
Крутний момент гідродвигунів
пластинчастого з одною пластиною 25,62 кН∙м
з кривошипно-шатунним механізмом 37,68 кН∙м
з гвинтовою парою 24,73 кН∙м
       

 

На основі аналізу схем поворотних гідродвигунів і здійснених розрахунків розроблено механізм повороту відвалу автогрейдера з пластинчатим поворотним гідродвигуном (рис. 1).

Механізм повороту складається з кришки 1, корпусу 2, опори 3, вала 4, з’єднаних між собою крепіжними виробами і ущільненнями. Напрямок повороту вала гідродвигуна визначається напрямком подачею робочої рідини в штуцери 5 або 6 через розподільник 7. Поворотна лопасть 8 з’єднується з валом 4, який передає крутний момент до поворотного кругу 9, шестерневий вінець для якого вже не потрібен.

 

Таким чином один поворотний гідродвигун замінює всю низку агрегатів, що застосовуються в сучасному автогрейдері: гідромотор – черв’ячний редуктор – шестернева передача з внутрішнім зчепленням.

 

 

Рисунок 1 – Механізм повороту відвалу автогрейдера на базі пластинчатого поворотного гідродвигуна

 

Висновки

1. Застосування поворотних гідродвигунів в приводі відвалу автогрейдера дозволяє істотно спростити кінематику передачі до нього крутного моменту.

2. Поворотні гідродвигуни забезпечують передачу необхідного для роботи автогрейдера крутного моменту на відвал як по величіні, так і за кутом повороту (більший або менший 360°).

3. Скорочення кінематичного ланцюга передачі крутного моменту до відвалу поліпшує умови для захисту відвалу і його приводу від перевантажень

 

 








Дата добавления: 2015-05-28; просмотров: 1063;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.