IV. Хід роботи. 1. Розмістити прозору пластинку на предметному столику мікроскопа так, щоб точка уявного перетину подряпин нижнього та верхнього шарів пластинки перебували в

1. Розмістити прозору пластинку на предметному столику мікроскопа так, щоб точка уявного перетину подряпин нижнього та верхнього шарів пластинки перебували в полі зору.

2. За допомогою гвинта грубого фокусування опустити тубус мікроскопа максимально вниз до верхнього шару пластинки. При цьому мікрометричний гвинт повернути за годинниковою стрілкою до упору, а після цього на один оберт назад. Об’єктив мікроскопа не повинен торкатися поверхні пластинки. Спостереження вести, дивлячись не в окуляр, а збоку, контролюючи відстань між об’єктивом і пластинкою на око.

3. Гвинтом грубого фокусування повільно переміщувати тубус угору доти, доки в окулярі не з’явиться чітке зображення подряпини на нижній поверхні пластинки (т.В). Остаточно чіткість зображення відрегулювати мікрометричним гвинтом і зафіксувати по шкалі барабана відлік.

4. Фокусують мікроскоп за допомогою кремальєри без поділок на верхню (нижню) риску. Записують покази мікрогвинта. Після цього мікрогвинтом переміщують тубус до тих пір, поки не буде різко видно нижню (верхню) риску. Під час переміщення тубуса за допомогою мікрометричного гвинта необхідно відрахувати повні оберти мікрогвинта, а долі оберта відлічити по шкалі мікрометричного гвинта. Ціна поділки мікрогвинта 0,002 мм. Барабан мікрогвинта має 50 поділок. Значить, крок гвинта буде 0,002·50= 0,1 мм, що відповідає переміщенню тубуса вверх (вниз) при повному оберті мікрогвинта. За цими показниками визначають уявну товщину пластинки:

d'=0,1N+0,002К, (7) де N – число повних обертів, К – кількість поділок мікрогвинта.

5. Дійсну товщину d пластинки виміряти мікрометром.

6. Вимірювання d та d¢ повторити тричі.

7. Використовуючи середні значення d та d¢, за формулою (5) обчислити абсолютний показник заломлення пластинки.

8. Результати вимірювань та обчислень записати у звітну табл. 2.

 

 

Таблиця 2

Результати вимірювань та обчислень.

d, мм N K d',мм n Δn

 








Дата добавления: 2015-05-19; просмотров: 804;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.