IV. Хід роботи. 1. Увімкнути ФЕК-56М у мережу з напругою 220 В і прогрівати його 10-15 хв.

 

1. Увімкнути ФЕК-56М у мережу з напругою 220 В і прогрівати його 10-15 хв.

2. Встановити “електричний нуль” приладу. Для цього перекрити шторкою світлові пучки і ручкою “Нуль” встановити стрілку мікроамперметра на значення “0”. Після цього відсунути шторку.

3. Поставити на весь час вимірювання кювету з розчинником (дистильованою водою) у лівий світловий пучок та в ліву секцію правого світлового пучка. У праву секцію правого пучка поставити розчин середньої оптичної густини (середньої концентрації). Поставити фільтр №3.

4. Помістити під правий світловий пучок кювету з досліджуваним розчином (права секція).

5. Встановити правий барабан на поділці 100 за шкалою коефіцієнта пропускання (чорна шкала). Обертаючи лівий барабан, добитися нульового положення стрілки мікроамперметра (якщо це не вдається, у правий пучок встановити поглинач).

6. Замінити повертанням ручки кювету з розчином у правому пучку кюветою з розчинником. При цьому відбувається зміщення від нульового положення стрілки мікроамперметра.

7. Обертаючи правий вимірювальний барабан, добитися “нульового” положення стрілки і відрахувати за його шкалою оптичну густину (або коефіцієнт пропускання).

8. Повторивши пункти 4-7, визначити оптичну густину для світлофільтрів № 4‑8. Дані записати у звітну табл. 1.

9. Побудувати криву D = f(l), де D – вісь ординат, l ‑ вісь абсцис.

10. Встановити робочий світлофільтр. Визначити оптичні густини і коефіцієнти пропускання розчинів різних концентрацій згідно з пунктами 4-7, послідовно замінюючи розчин у кюветі, яка стоїть у правій секції правого пучка. Дані записати у звітну таблицю 2.

11. Побудувати криву D = f(С), де D – вісь ординат, С ‑ вісь абсцис. Із графіка за відомою оптичною густиною визначити концентрацію невідомого розчину.

 








Дата добавления: 2015-05-19; просмотров: 908;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.