Створення опорної геодезичної основи для зведення будівель і споруд

На стадії підготування майданчика до будівництва у відповідності до ДБН А.3.1-5-96 “Організація будівельного виробництва” і Сніп 3.01.03-84 “Геодезические работи в строительстве” створюється геодезична розбивова основа, яка править плановим і висотним обґрунтуванням для виносу на місцевість проекту будови, що зводиться, а також геодезичного забезпечення на всіх стадіях будівництва і після його завершення.

Геодезична розбивова основа (рис. 2.1) створюється у вигляді розбивової мережі будівельного майданчика з винесенням в натуру головних розбивальних осей і червоних ліній будов (споруд) розбивання внутрішньомайданчикових лінійних споруд або їх частин побудови інвентарних реперів по межах і всередині території, що забудовується.

Планова розбивова мережа будівельного майданчика складається у вигляді прямокутних (квадратних) фігур з розмірами сторін 50...200 м й закріплюється геодезичними знаками на майданчику будівництва (див. рис. 2.1) і у вигляді червоних або інших ліній регулювання забудови.

Розбивова основа передається виконавцям робіт замовником не пізніш аніж за 10 діб до початку будівництва.

Розбивання будівельної мережі на місцевості починають з виносу в натуру вихідного напряму, для чого використовують існуючу на майданчику або поблизу від нього державну геодезичну мережу.

По координатах державних геодезичних пунктів визначають способом полярних координат розташування вузлів мережі 3А і 4Б, за допомогою яких виносять на місцевість вихідні напрями мережі 3А і 1Б, 1А і 4Б; на цих напрямах наносять вершини фігур мережі.

Від вихідних напрямів розбивають будівельну мережу всього будівельного майданчика і закріплюють її в місцях перехрещення постійними знаками.

Головні вісі спорудження, що зводиться, розбивають на місцевості способом прямокутних координат на прилеглих сторонах будівельної мережі. За умовний нуль підрахунків приймають точки перехрещення таких сторін. Розташування червоної лінії і головних осей закріплюється знаками на майданчику будови, що зводиться, після замірів координат і кутів з двох протилежних боків будови (споруди) не менше чотирма знаками на кожну вісь (див. рис. 2.1б).

Для винесення на місцевість осей А і Д встановлюють теодоліт і точці К і суворо в створі напрямку лінії мережі відкладають відрізки DХ1-4 і DХ2-3. В точках К і М теодолітом будують прямі кути і на лініях цих кутів закріплюють точки кутів будівлі 1-4 і 2-3 на місцевості і виконують тимчасові геодезичні знаки осей А і Д будівлі. Аналогічно розбивають вісі й точки кутів будівлі з координатами Dy. Такі розбивання виконуються для всіх осей і кутів будівлі (споруди).

Перенесення осей на вихідний і монтажний горизонт здійснюється теодолітами. Додаткові вісі будівлі (споруди) закріплюються на місцевості і на обносці тимчасовими основними знаками. Для кожної будівлі виконуються репери - не менше двох для кожної будівлі з вказівкою абсолютних відміток.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1006;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.