Особливості виконання робіт по розбиранню і знесенню існуючих будівель та споруд.

Під час виконання комплексу робіт по інженерній підготовці будівельного майданчика нерідко виникає необхідність звільнення його від існуючих будівель, споруд і комунікацій, які у відповідності до проектно-кошторисної документації підлягають знесенню-розбиранню, перекладанню, зруйнуванню або підсиленню (закріпленню).

Для виконання робіт по знесенню існуючих на будівельному майданчику будівель і споруд розробляється ПВР на окремі види робіт, технологічні карти або схеми відповідно регламентам ДБН А.3.1-5-96; при цьому технологічна документація розробляється на кожен об’єкт і кожен вид робіт. Дотримання цих рішень технологічної документації є обов’язковим для всіх учасників і для всіх видів робіт.

Розбирання (демонтаж) будівель і споруд, перекладення інженерних комунікацій, зруйнування і вбирання будівельного сміття, а також підсилення (закріплення) розташованих на будівельному майданчику будівель і споруд виконують, як правило, спеціалізовані будівельно-монтажні організації, оснащені відповідними нормокомплектами знарядь праці - машинами, механізмами і електрифікованими робочими інструментами, оснащенням і пристосуванням, а також скомплектовані бригадами робочих, які мають спеціальну підготовку щодо виконання будівельно-монтажних і демонтажних робіт в особливих умовах.

Всі роботи по знесенню існуючих забудов і комунікацій виконуються під безпосереднім керівництвом будівельних майстрів (виконробів).

Для виконання кожного виду робіт по знесенню будівель, споруд і комунікацій, крім проектних рішень оформлюються й видаються виконавцям робіт спеціальні дозволи, а для виконання робіт підвищеної небезпеки - поблизу чи на лініях електропередач, трубопроводів з високим тиском речовини, що транспортується, газопроводів, трубопроводів отруйних речовин і газів, в місцях можливого збирання отруйних газів і т.д. - оформлюється і видається виконавцям робіт допуск на виконання даного виду робіт.

Дозвіл на знесення існуючих будівель, споруд і комунікацій видається відповідними службами нагляду (газового господарства, енергонагляду, водоканала тощо) замовника, а замовник передає їх виконавцям робіт.

Розбирання (демонтаж) будівель і споруд виконується по черзі, зворотній монтажу з використанням монтажних кранів, оснащення, робочого інструменту і пристосувань, передбачених технологічними картами для монтажу таких будівель і споруд з урахуванням особливостей шкідливих і небезпечних факторів, що виникають під час їх демонтажу.

Під час розбирання, перекладання чи зруйнування будівель, споруд і комунікацій, що підлягають знесенню, в зоні виконання робіт мають знаходиться тільки робочі - виконавці робіт і будівельний майстер (виконроб); знаходження інших осіб, або робочих, які виконують суміжні роботи в зоні демонтажу чи обвалення (зруйнування) будівель і споруд не допускається.

До початку робіт по знесенню забудов і комунікацій будівельний майстер (виконроб) організує огородження фронту робіт у відповідності до вимог Сніп III-4-80*, забезпечує відключення від об’єктів зносу газозабезпечння, електричну напругу, скидання тиску в трубопроводах і встановлює в небезпечних зонах заборонні знаки по техніці безпеки.

Робочі, які виконують роботу по знесенню об’єктів і перекладанню комунікацій, оснащуються засобами індивідуального і колективного захисту у відповідності до вимог охорони праці.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1149;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.