Агроекологічні основи хімічних меліорацій лужних та солонцюватих ґрунтів

Лужна реакція ґрунтового розчину зумовлена високою концентрацією катіонів одновалентних металів (переважно Na+) у грунтовому розчині. Якщо ці катіони поглинуті груновим вбирним комплексом, то вони будуть поступово переходити у ґрунтовий розчин, знову ж зумовлюючи лужну реакцію. Тому засолення грунтів, незалежно від його генетичного типу (солонець чи солончак) завжди викликає і підлуження ґрунтового розчину.

 

Виключення становлять солоді, які мають кислу реакцію ґрунтового розчину у зв’язку із сильними процесами вилуговування і вимиванням катіонів у т.ч. і Na+ в ілювіальний горизонт.

Що стосується солонців і солончаків, то обидва типи засолених грунтів мають слабо лужну або лужну реакцію ґрунтового розчину, але різну глибину концентрації і тому різний ступінь лабільності іонів Na+.

Так, в солонцях іони Na+ сконцентровані переважно в ілювіальному горизонті. Тут ці іони в переважній кількості поглинуті ґрунтовим вбирним комплексом, у грунтовий розчин надходять поступово внаслідок зміщення в ньому кислотно-основних рівноваг. Тому щоб розсолити солонець, потрібно спочатку витіснити іони Na+ із ґрунтового вбирного комплексу у ґрунтовий розчин за допомогою гіпсування (кислування), а потім іони Na+ потрібно вимити із кореневмісного шару грунту нижче критичної глибини Нкр.

Таблиця 15.7.








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 1138;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.