Характерним для договору доручення є те, що повірений виступає як представник свого довірителя перед третіми особами.

Слід зазначити, що дії повіреного щодо третіх осіб, здійснені в межах повноважень, визначених договором, створюють або припиняють права та обов'язки безпосередньо для довірителя. Сам повірений, як представник, ніяких прав та обов'язків із угод, здійснених третьою особою, не набуває.

Формадоговору доручення може бути усною і письмовою відповідно до загальних правил про форму угоди і про форму договору

На підставі договору доручення довіритель, як правило, видає повіреному довіреність і тим самим легалізує повіреного як представника перед третіми особами. Довіреність відтворює повноваження повіреного, визначене умовами договору доручення. Довіреність може охоплювати лише частину юридичних дій, обумовлених у договорі доручення.

Договір доручення і довіреність є документами, які оформляються для належного виконання повіреним вказівок довірителя.

Договір доручення — це одна з можливих підстав виникнення правовідносин з представництва.

Вказівки довірителя на вчинення повіреним конкретних юридичних дій мають міститися у договорі або у виданому на підставі договору дорученні, або в усних розпорядженнях. Безумовним є те, що вказівки довірителя мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

Відмінність договору доручення від договору комісії:

1. у договорі доручення має місце пряме представництво, тобто повірений виступає від імені довірителя, у договорі комісії комісіонер — сторона, яка виконує договір, виступає в інтересах комітента, але від власного імені, що виключає можливість виникнення представницьких відносин.

2. Договір доручення може бути сплатним і безоплатним, договір комісії, як правило, сплатний.

3. У відносинах з третіми особами повірений не набуває для себе ніяких прав та обов'язків, а комісіонер стає стороною в угоді, яку він здійснює для третьої особи і набуває також прав та обов'язків.

2. ПРАВА ТА ОБОВЯЗКИ СТОРІН. ПРИПИНЕННЯ ДОГОВОРУ ДОРУЧЕННЯ

Відповідно до ст. 1000 нового ЦК України змістом договору доручення мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Такі дії мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

Обов’язки повіреного:

1. повідомляти довірителеві на його вимогу всі відомості про хід виконання його доручення

2. діяти відповідно до вказівок довірителя у відповідності до змісту даного йому доручення (ст..1007 ЦКУ )

3. після виконання доручення або в разі припинення договору доручення до його виконання негайно повернути довірителеві довіреність, строк якої не закінчився,

4. надати звіт про виконання доручення та виправдані документи, якщо це вимагається за умовами договору та характером доручення

5. негайно передати довірителеві все одержане у зв’язку з виконанням доручення

6. повірений звичайно повинен зберігати конфіденційність інформації.

7. вимагати оплати додаткових витрат за умови, що вони були потрібні для ведення справи.

8. Якщо повірений не виконає доручення у строки, визначені договором, прострочення тягне за собою відшкодування збитків, виплату неустойки, якщо це передбачено договором

9. Якщо повірений відмовився від договору за умов, коли довіритель позбавлений можливості замінити його чи інакше забезпечити свої інтереси, то повірений зобов'язаний відшкодувати збитки завдані припиненням договору.

Особисте виконання доручення повіреним може стати неможливим через об'єктивні причини (хвороба, дія непереборної сили і т. ін.). Якщо за таких умов інтереси довірителя вимагають невідкладного здійснення відповідних юридичних дій, а повірений не міг попередньо направити запит довірителеві або не отримав своєчасної відповіді на свій запит, він може передати виконання доручення іншій особі В цьому разі повірений зобов'язаний повідомити довірителя про передачу виконання доручення іншим особам.

Повірений має право передати виконання доручення іншій особі (заступникові) лише у двох випадках:

1) коли він уповноважений на це договором;

2) змушений до цього силою обставин з метою захисту інтересів довірителя.

Повірений не відповідає за дії заступника, якщо проти його кандидатури не заперечував довіритель. Оскільки повірений діє в інтересах довірителя, він зобов'язаний виконувати доручення відповідно до вказівок довірителя. Довіреність, видана в порядку передоручення , підлягає нотаріальному посвідченню і діє протягом часу дії основної довіреності.

Довіритель зобов’язаний:

1. забезпечити повіреного засобами, необхідними для виконання доручення

2. відшкодувати повіреному витрати, пов’язані з виконанням доручення

3. негайно прийняти від повіреного все одержане ним згідно з договором

4. виплатити повіреному плату, якщо вона йому належить

Якщо довіритель не виконає названі обов'язки, його можна вважати боржником.

Договір доручення припиняється (ст..1008 ЦКУ)

v у зв'язку з виконанням повіреним обов'язків з реалізації повноважень.

v скасування договору довірителем;

v відмова повіреного;

v смерть довірителя або повіреного, визнання будь-якої із сторін договору недієздатною, обмежено дієздатною або безвісно відсутньою;

v припинення юридичної особи, яка є стороною договору.

v якщо повіреним є підприємець, сторона, яка відмовляється від договору, має повідомити другу сторону про відмову від договору не пізніш як за один місяць до його припинення, якщо триваліший строк не встановлений договором.

У разі припинення частково виконаного договору доручення довіритель збов'язаний винагородити повіреного відповідно до виконаної роботи, якщо винагороду передбачено договором або затвердженими у встановленому порядку правилами, а також до зазначених умов відшкодувати збитки.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1026;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.