Поглинання світла в електронно-діркових центрах

Необхідно розрізняти власне поглинання, що повністю залежить від кристалохімічних особливостей мінералу і поглинання зумовлене дефектами кристалічної гратки. Дефекти кристалічної структури можуть спричинювати зростання коефіцієнту поглинання, що приводить до потемніння мінеральних індивідів чи зон в них.

Саме таку природу має сильне поглинання у моріону – чорного кварцу, чорного флюориту, чорнота метаміктних мінералів. Коефіцієнт поглинання в цих випадках є достатньо великим, щоб різко зменшити світловий потік через індивіди, товщина яких перевищує 1 мм, але замалий для істотного поглинання світла в дрібніших зернах порошку, що є білим.

 

Рис. 10.28.

Різні типи поглинаючих світло дефектів в іонних кристалах

Захоплення електрона, виштовхнутого із валентної зони при поглинанні світла в пастку вакансії на акцепторному рівні в забороненій зоні

Вплив радіації на прекурсори дірки і електронного дефекту і перетворення їх в дірковий та електронний центр

Рис. 10.210.

Schematic representation of the structure of quartz (A) and the formation by irradiation of a smoky- quartz color center (B).








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 621;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.