Тютюнові вироби.

Тютюн - однолітня рослина сімейства пасльонових. Залежно від споживчих властивостей і призначення листові тютюни ділять на три групи (жовті східні, великолисткові й сигарні), які у свою чергу підрозділяють на кілька типів і підтипів.

Жовті східні тютюни використовують для вироблення цигарок, сигарет, курильних і трубкових тютюнів всіх виробничих сортів. Великолисткові тютюни дають виробу 1- го й більше низьких сортів. Із сигарних тютюнів які залежно від способу вирощування можуть бути важкого й легені типів, виробляють сигари й невелика кількість цигарок 2- го сорту.

По характері й властивостям диму розрізняють листові тютюни, кістякові і ароматичні.

Кістякові тютюни при палінні дають характерний тютюновий запах диму без сторонніх домішок і особою ароматичності.

Ароматичні тютюни на тлі основного заходу диму кістякового тютюну дають ароматичний, приємний запах.

Підібрані мішки тютюнової сировини воложать за допомогою кондиционированного повітря, розскубують на конвеєрі й змішують у пневматичному барабані. Після цього тютюн ріжуть на гильотинних або ротаційних верстатах на волокна певної ширини й піддають упливу струменя повітря. Характер наступних операцій залежить від виду продукції.

Всі тютюнові вироби можна класифікувати по способі виготовлення й використаній сировині на такі групи: сигарети, цигарки, курильний тютюн, трубковий тютюн і інші види.

Сигарети. Сигарети в цей час є основним видом тютюнових виробів. Вони підрозділяються на вироби з фільтром і без фільтра. Залежно від органолептичних властивостей і якості оформлення їх підрозділяють на перші, другі, треті, четверті, п'яті, шостий і сьомий класи. Сигарети довжиною 100 мм належать до другого класу.

Крім того, тютюнова промисловість також виробляє сигарети ароматизовані.

Сигари залежно від якості використаної сировини випускають трьох класів: 1- го, 2- го, 3- го.

Курильний тютюн залежно від ароматичних і смакових властивостей диму й зовнішнього оформлення виробляють третього, п'ятого й шостого класів.

Трубкові тютюни залежно від якості, рецептури, від використаних ароматизаторів при ароматизації також виробляють 3- го, 5- го й 6- го класів.

Оцінюючи якість тютюнових виробів, звертають увагу на відповідність їхньої форми, розміру й упакування вимогам діючих стандартів. Перевіряють також смак і аромат диму. У доброякісних тютюнових виробах не допускається підмоченность, цвіль, затхлість і т.п.

Органолептична оцінка тютюнових виробів (за винятком сигар) звичайно проводиться з використанням 30- ти бальної системи, при якій для кожного з основних органолептичних показників якості передбачена наступна максимальна кількість балів: аромат диму - 10 балів, смак диму - 10, зовнішній вигляд (для курильного й трубкового тютюну) і зовнішній вигляд упакування для сигарет - 10.

Органолептична оцінка якості сигар проводиться по смаку, заходу, характеру горіння й зовнішньому вигляду.

З фізико-хімічних показників якості під час оцінки тютюнових виробів використовується довжина цигарки або сигарети, у тому числі й довжина курильної частини, довжина фільтруючого мундштука або фільтра, вологість тютюну, масова частка пилу, ширина тютюнового волокна.

 








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 759;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.