Класифікація асоціальних підліткових груп.

І. П. Башкатов виділяє три рівні розвитку криміногенних груп:

· Передкримінальні або асоціальні групи підлітків, що орієнтовані на антисуспільну діяльність. Це стихійні неформальні групи, що виникають за місцем проживання. Для них є характерним безцільне проведення часу, ситуативна соціально несхвалювана поведінка: азартні ігри, п’янство, незначні правопорушення і т.д. Члени групи не вчиняють масово правопорушень, для цього вони недостатньо організовані. Основною діяльністю таких груп є спілкування – основою якого є беззмістовне проведення вільного часу.

· Нестійкі чи криміногенні групи характеризуються злочинною спрямованістю групових ціннісних орієнтацій. П’янство, розпуста, здирництво, устремління до легкого життя стають нормою. Від дрібних правопорушень, що не є кримінально караними, члени групи переходять до більш суспільно небезпечних дій. Однак ще немає заздалегідь підготовленої і організованої злочинної діяльності, але вже спостерігається схильність до здійснення злочинів окремими представниками групи.

· Стійкі кримінальні або злочинні групи. Це стійкі об’єднання підлітків, що сформувалися для здійснення злочинів ( крадіжки, пограбування, розбійні напади, хуліганство, насильство і т.д. ). В них спостерігається вже чітка організаційна структура. Виділяється «керівний центр» – лідер, «кращі» виконавці. В групах існує система неписаних законів, норм і цінностей, які ретельно приховуються від оточуючих. Недотримання чи порушення цих “законів” призводить до розпаду групи, тому порушники «конвенції» переслідуються і караються. В групах панує жорстка залежність членів одних від других , основою якої є кругова порука; тому кількісний склад такої групи є більш-менш стабільним. Злочин заздалегідь розробляється і затверджується, роз приділяються ролі, визначаються терміни проведення злочинних операцій. Часто члени групи бувають озброєні холодною зброєю, що робить подібні групи дуже небезпечними.

 








Дата добавления: 2015-05-16; просмотров: 971;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.