Електричний струм

Електричні кола постійного струму

Основні поняття та закони електричних кіл.

Електричний струм

Явище напрямленого руху вільних носіїв електричних зарядів у провіднику називають електричним струмом провідності або просто електричним струмом і позначають буквою I. Одиницею електричного струму є ампер (А). Струм, який з часом не змінює своєї величини і напряму, називається постійним (рис.).

Величина струму виражає інтенсивність проходження заряду через провідник за одиницю часу: I=Q/t

де Q — величина заряду, Кл; t — час, с; I — електричний струм, А.

Величина струму дорівнює одному амперу, якщо за одну секунду через поперечний переріз провідника переміщується заряд в один кулон: А = Кл/с.

Електричним колом називають сукупність різних при­строїв, джерел енергії (струму) та провідників, що їх з'єднують,утворюючи шлях проходження електричного струму .

Електричною схемою називають графічне зображення електричного кола, на якому умовно подано його елементи та їх з'єднання.

Вважають, що в зовнішній частині кола струм має напрям від позитивного затискача джерела струму (+), до негативного затискача (-). Цей напрям протилежний напряму руху електронів. У внутрішній частині кола (в джерелі електричної енергії) струм має напрям від негатив­ного затискача до позитивного (див. рис. ).

Величину струму, що проходить через одиницю площі поперечного перерізу провідника електричного кола, називають густиною струму і позначають буквою j:j=I/S

де j густина струму, А/мм2; I — електричний струм; S — площа поперечного перерізу провідника, мм2.








Дата добавления: 2015-05-08; просмотров: 829;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.