Статті втрат

1. Винос елементів живлення з урожаєм. Цю статтю втрат розраховують на основі даних про використання елементів живлення для утворення 1 т основної та відповідної кількості побічної продукції. Винос елементів живлення з урожаєм нестійкий і коливається залежно від удобрення, ґрунтових умов, сортових особливостей рослин, вологозабезпечення, співвідношення між основною та побічною продукцією тощо. Для визначення виносу елементів живлення з урожаєм рекомендують використовувати показники їх виносу, що є в господарстві або встановлені науковими закладами (див. табл..).

2. Втрати азоту добрив. Баланс азоту враховує загальні непродуктивні втрати азоту добрив і не відображає структури втрат та питомої маси в органічній речовині (біомасі). Непродуктивні втрати азоту складаються переважно з газоподібних втрат і втрат внаслідок вимивання. Газоподібні втрати азоту пов'язані з мікробіологічними процесами денітрифікації, амоніфікації та нітрифікації з виділенням NН3, N2, N2О, NО2. Так, газоподібні втрати азоту становлять 10-15 % внесеного з добривами. Крім того, внаслідок вимивання на легких ґрунтах втрати азоту досягають 10-15, а на зв'язних - 5-7 кг/га. Загальні непродуктивні втрати азоту на чорноземних ґрунтах у середньому становлять 15 %, на дерново-підзолистих - 20 % кількості азоту, яку внесено з мінеральними добривами. У кожному конкретному випадку ці показники різні. Під час складання балансу фосфору та калію визначають лише винос їх з урожаєм.








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 770;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.