ПІСЦИКОЛЬОЗ

Пісцикольоз - захворювання, що викликається рибною п’ явкою, характеризується враженням шкіри, зябер, ротової порожнини вирощуваних риб.

Захворювання значно поширено в тих господарствах, що мають поганий рибоводно-санітарний стан.

Етіологія. Збудник Piscicola geometra довжиною 2-3 см. і шириною 2-4,5 мм. Тіло має циліндричну форму, на передній присосці дві пари очей, на задній - розміщені радіальні пігментні смужки з окоподібними плямами між ними. Забарвлення тіла сірувато-зелене, іноді жовтувате.

Розвиток рибної п’ явки відбувається без участі проміжного хазяїна. Розмножується, відкладаючи яйця в коконах жовто-бурого або червонуватого кольору, які прикріплюються до різних предметів. З яєць виходять повністю сформовані п’явки.

Епізоотологічні дані. У ставкових господарствах найбільше хворіють короп, форель, лин, сазан, карась. Високу інтенсивність інвазії відзначають у зимувальних ставах серед річників і риб старших вікових груп. Інтенсивність інвазії в окремих випадках може становити до 300 і більше паразитів на одній рибині. Рибна п’явка може бути переносником гемогрегарину, трипаносом, криптобій.

Патогенез. Спричиняють механічну дію, травмують шкірні покриви риб.

Клінічні ознаки й перебіг хвороби. Уражені п’ явками риби ведуть себе неспокійно, випливають на поверхню. У місцях прикріплення п’ явок утворюються криваві дрібні виразки, на яких поселяються бактерії й гриби. При сильній інвазії риби сильно виснажені.

Діагнозставлять при знаходженні на тілі риби п’явок.

Заходи боротьби й профілактика. В якості лікувальних заходів застосовують ванни з 2,5%-ним розчином кухонної солі при експозиції 1 год. Розчин у ваннах аерують. Застосовують також ванни з розчину міді двохлористої з концентрацією 0,005%, протягом 15 хв.

З метою профілактики пісцикольозу застосовують вапнування ложа ставів, особливу увагу приділяють заходам знищення водної рослинності, до якої прикріплюються кокони п’явок.

 


 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 1480;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.