Проекції на циліндр

Поверхня сфери також можна проектувати на циліндри й конуси, "надягнуті" на сферу. Після побудови циліндричної або конічної проекції поверхня розрізається й розгортається на площину.

Промені, що проектують земна куля на циліндр, вибираються так, щоб вони були паралельні площини, що висікає окружність, по якій сфера й циліндр стикаються (мал. 9.9). Якщо циліндр стосується Землі уздовж екватора, то всі меридіани й паралелі на карті переходять у прямі, що перетинаються під прямими кутами.

Рис. 9.9. Метод циліндричної проекції зі збереженням площ

Циліндрична карта не завжди володіє конформностью й може сильно спотворювати відстані й форму областей. Відзначимо, що жодна карта не може одночасно бути конформної й зберігати площі. Було запропоновано величезне число інших проекцій, що зберігають площу; у сучасних атласах найчастіше зустрічаються площі, що зберігають, карти, побудовані за допомогою циліндричної проекції, що була запропонована Карлом Б.Мольвейде в 1805 р.








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 1122;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.