Гідравлічні циліндри

В конструкціях с.г. машин застосовуються поршневі, плунжерні, телескопічні і мембранні циліндри однобічної і двобічної дії /ГОСТ 16514-74/.

Поршневі гідроциліндри знайшли найбільше застосування для підйому і спускання с.г. знарядь, плунжерні – для керування варіаторами і робочими органами з невисокою металоємкістю, телескопічні для загрузки самосвальних причепів і виконання операцій на навантажувачах мембранні для керування гальмами, муфтами і т.п.

Гідравлічним циліндром називають об'ємний гідродвигун з об­меженим зворотно-поступальним рухом вихідної ланки.

Залежно від конструкції робочої камери гідроциліндри поділя­ють на поршневі, плунжерні, телескопічні, тандем-циліндри, мем­бранні, сильфоні та ін.

Поршневим гідроциліндромназивають циліндр, в якому ро­бочі камери утворені поверхнями корпусу 1 (рис. 12, а) і поршня З зі штоком 4. Гідроциліндр має дві порожнини: поршневу А — обме­жена робочими поверхнями корпусу і поршня; штокову Б — обме­жена поверхнями корпусу, поршня і штока.

Поршневі гідроциліндри поділяють за такими ознаками: за на­прямком дії робочої рідини — однобічної (див. рис. 12, б) та двобіч­ної (див. рис. 12, о) дії; за кількістю штоків — одноштокові (див. рис. 12, а) і двоштокові (див. рис. 12, в); за типом вихідної лан­ки — з рухомим штоком (див. рис. 12, а, б і в) і з рухомим корпусом (див. рис. 12, г).

У гідроциліндрах однобічної дії рух вихідної ланки під дією по­току здійснюється тільки в одному напрямку. Рух у зворотному на­прямку відбувається під дією зовнішніх сил, наприклад сил тяжін­ня виконавчого органу, пружини тощо.

 

Рис. 12. Конструктивні схеми і умо­вні позначення поршневих гідроциліндрів:

а — двобічної дії; б — однобічної дії; в — двоштокові; г — з рухомим корпусом; 1 — корпус; 2, 5 — ущільнення' 3 — поршень; 4 — шток; 6 — пружина; А і Б—порожнини

 

У гідроциліндрах двобічної дії рух вихідної ланки в обох напря­мках здійснюється під дією потоку робочої рідини.

Гідроциліндри з двома штоками застосовують тоді, коли необхідно мати однакові зусилля і швидкість штока в обох напрямках.

Гідроциліндри з рухомим корпусом застосовують здебільшого у. варіаторах молотильних апаратів зернозбиральних комбайнів.

У всіх поршневих гідроциліндрів для герметизації рухомих з'єднань встановлено ущільнювальні кільця.

Принцип дії. При сполученні поршневої порожнини А (див., рис. 12, а) з напірною лінією гідроприводу поршень 3 разом зі штоком 4 під дією тиску рідини переміщується вправо. При цьому одночасно відбувається витіснення робочої рідини із штокової порожнини Б у зливну лінію гідроприводу. При підведенні робочої рідини під тиском у порожнину Б поршень зі штоком переміщується у зворотному напрямку.

 

У гідроприводах сільськогосподарських машин і тракторів пере­важно застосовують поршневі гідроциліндри двобічної дії. Загальну будову таких гідроциліндрів показано на рис. 13.

Гідроциліндр керування вивантажувальним шнеком, механіз­мами відключення жатки і зворотної прокрутки молотильного бара­бана (див. рис. 13, а) — це гільза 9 з привареними до неї штуце­рами 15, що пазами сполучені з порожнинами циліндрів. Гільза з одного боку закрита глухою головкою 14, а з другого — знімною го­ловкою 6, буртик якої шестигранний. Всередині гільзи розміщено поршень 10, який прикріплено до штока 4. З другого боку штока прикріплено вушко 1. З боку різьби під вушком зроблено лиску під ключ для утримання штока від провертання під час загвинчування корончастої гайки, контргайки 3 і самого вушка. Для ущільнення поршня, штока і головки в кільцевих проточках цих деталей вста­новлено гумові кільця 7, 8, 11 і 12.

Рис 13.Поршневі гідроциліндри гідроприводів комбайна «Єнисей-1200»: а — гідроциліндр керування вивантажувальним шнеком; 6 — гідроциліндр моста керованих коліс; 1 — вушко; 2 — втулка; З — контргайка; 4 — шток; 5 — манжета; Є, 14 — головки; /, 8, 11, 12 — ущільнювальні кільця; 9 — корпус (гільза); 10 — поршень; 13 — корончаста гайка; 15 — штуцери; 16 — наконеч­ник; 17—денце гідроциліндра

 

Щоб розвантажити шток від згинаючого моменту і спрямувати зусилля вздовж його осі, отвори в головці 14 і вушку 1 виконано сферичними, в них вставлено втулки 2. Для монтажу втулок 2 в го­ловці і вушку передбачено пази, що відповідають ширині втулок. Через них вводять втулки в отвори і, коли їх сфери співпадають зі сферами головки та вушка, втулки повертають на 90°. Для збіль­шення площі контакту в сферичній парі вісь пазів спрямовано пер­пендикулярно напрямку дії зусилля. Манжета 5 запобігає потрап­лянню пилу і бруду в порожнину циліндра.

Гідроциліндр моста керованих коліс (див. рис. 13, б) має анало­гічну будову.

Поршневі гідроциліндри такого типу, наприклад гідроциліндр рульового керування комбайна КСК-100, маркують так 50 х 28 - 160, де (в мм) 50 — діаметр циліндра; 28 — діаметр штока; 160 — хід поршня.

Гідроциліндр рульового керування зернозбирального комбайна КЗС-9-1 «Славутич» маркують Щ63/25.ПП540.33-200, де (в мм) 63 — діаметр циліндра; 25 — діаметр штока; 200 — хід поршня.

В гідроприводах навісних систем тракторів, а також для керу­вання положенням робочих органів різних сільськогосподарських машин застосовують ще поршневі гідроциліндри, які випускали в трьох виконаннях (ГОСТ 8755-80). Виконання позначають цифра­ми 2, 3 і 4 для номінальних тисків 14, 20 і 25 МПа. До групи вико­нання 2 входять циліндри діаметрами 55, 75, 90, 100 і 110 мм; ви­конання 3 — діаметрами 50, 60, 63, 80, 100 і 125 мм; виконання 4 — діаметрами 63, 80 і 100 мм. Буква Ц означає циліндр, а цифри — внутрішній діаметр циліндра та хід поршня в міліметрах.

Наприклад, гідроциліндр з внутрішнім діаметром 80 мм з ходом поршня 200 мм виконання 4 позначають так: Ц80 х 200 - 4 (ГОСТ 8755-80).

 

Технічна характеристика приведена в табл. 2

 

 

Таблиця 2.

Технічна характеристика силових циліндрів

Показники Марки циліндрів  
Ц55 Ц75 Ц90 Ц100 Ц110 Ц125 Ц140
Номінальний тиск МПа
Діаметр поршня мм.
Повний хід поршня мм. 250/730 250/400
Регульований хід потоку мм. -
Найменша відстань між осями отворів в задній кришці і головній потоку , мм. 560/760
Зусилля на потоці при номінальному тиску. кН.  
-штовхаючі  
- Текуче
Діаметр штока мм.
Діаметр отвору сповільненого клапану мм. 2,0 3,0 3,5 4,0 4,5 5,5 7,0
Діаметр гідромеханічного клапану мм -
                 

 

Таблиця 3.

Несправності гідророзподільників і способи їх усунення

 

Ознаки несправності Спосіб усунення  
Холодне або перегріте масло вище 70 0 С Заїдають золотники розподільника Тиск спрацювання запобіжного клапана рівна або нижче спрацювання автомата золотників Масляний насос не створює тиск Прогріти масло до 30 0С або заглушити двигун і дати маслу вистигнути Відремонтувати або замінити розподільник Перевірити і відрегулювати запобіжного клапана на тиск спрацювання 13-13,5 МПа Перевірити технічний стан насоса з пристроєм ДР – 70 і при необхідності відремонтувати насос
Важіль розподільника не фіксується в робочих положеннях
Холодне масло Зламані або зношені пружини фіксаторів розподільника Значно велика маса машини або робочі органи випадково заглиблені в грунт Засмітився сповільнений клапан Відсутній зазор між шариком і корпусом заміненого пристрою.   Прогріти до 70 0С Замінити пружини фіксаторів або розподільника Зменшити масу навішеного вантажу і перевірити робочі органи.   Відкрити штуцер з клапаном, прочистити отвір шайби, помити Затягнути до відказу накладну гайку замінного пристрою тимчасово можна працювати без пристрою.    







Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 2666;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.