А— золотниковий; б — золотниковий дифе­ренціальний; 1 — корпус; 2 — золотник; 3 — пружина; 4 — регулювальний гвинт

Істотна відмінність їх від запобіжних в тому, що вони спрацьову­ють при невеликих перепадах тиску (тиск наладки «спрацювання» становить 0,5 - 1,5 МПа і менше). До переливних клапанів не ставлять висо­ких вимог щодо герметич­ності. Тому їх запірно-регулювальний елемент часто виконують у вигляді золотника. Переливні кла­пани, як правило, прямої дії, оскільки їх пружини мають невелику жорсткість.

На рис. 2, а зображено переливний клапан золот­никового типу прямої дії.

З метою зменшення роз­мірів пружини іноді засто­совують клапани з диферен­ціальним золотником (див. рис. 2, б). Такий клапан має на золотнику 2 два циліндричних пояски різних діаметрів (d1i d2). Пружина 3 сприймає тиск рідини, що діє на площу, яка дорівнює різниці площ торців поясків золот­ника. Чим більша витрата рідини, що зливається із напірної лінії, тим більший поперечний переріз каналу зливу. При цьому зміна тиску в напірній лінії пропорційна висоті піднімання золотника, жорсткості пружини і різниці торцевих площ циліндричних поясків золотника.

Переливні клапани золотникового типу (див. рис. 2, а) засто­совують у секційних розподільниках гідроприводу комбайнів СК-5 «Нива», КСКУ -6 «Херсонець-200», СКТ-2, а також у моноблокових розподільниках типу Р-80. Вони розвантажують насоси від високих тисків при непрацюючих споживачах. При цьому злив основного потоку рідини відбувається при тиску 0,5 МПа.

Зливні клапани служать для підтримання визначеного тиску в напірній магістралі шляхом зливу робочої рідини під час роботи. Вони бувають шарикові, конусні і золотникові.

 

Золотникові клапани (рис.3) складаються із корпуса 1, золотника 2, пружини 3, і регульованого гвинта 4. В корпусі є порожнина нагромадження А і зливу В.

 

Рис.3 Золотниковий клапан.

1- корпус; 2- золотник; 3- пружина.

 

При підводі робочої рідини під тиском золотник 2, під дією різниці сил тиску рідини і пружини піднімається і відкриває розточку зливної порожнини В, частина рідини зливається. Тиск рідини в напірній магістралі Рн буде пропорційно підйому золотника, пружності пружини і ступені попереднього її стиску:

 

; (1)

 

де С – пружність пружини;

h1 – величина попереднього стиску пружини;

h – висота підйому золотника;

S – площа золотника.

 

Редукційні клапани – призначені для зниження тиску підведеного потоку робочої рідини. Вони знаходять застосування в гідроприводах з одним джерелом споживання і декількома споживачами енергії.

 

Редукційний клапан (рис.4) складається із корпуса 1 з розточками,, золотника 2, пружини 3 і регулювального гвинта 4.

Принцип дії. Робоча рідина під тис­ком Р1 підводиться до прохідного перерізу В, дроселюється і надхо­дить у порожнину Б. Тиск Р2 (редукований) на виході з порожнини Б знижується.

При підвищенні редукованого тиску золотник зміщується вправо. При цьому робочий прохідний переріз В зменшується і тиск рідини на вихо­ді із порожнини Б знижується до розрахункового. Зниження тиску в порожнині Б (а одночасно і в порож­нині Г) дає можливість пружині змістити золотник вліво. Робочий прохідний переріз і редукований тиск збільшаться до розрахунково­го. Такий редукційний клапан — прямої дії.

Для забезпечення стабільного редукованого тиску застосовують редукційні клапани непрямої дії (рис. 6.40).

При роботі клапана золотник буде знаходитись в зрівноваженому стані при значенні сил:

 

R1 + F1 +c*h = Sp2 (2)

 

де R – сила попередньо деформованої пружини;

F1 – сила тертя;

C – пружність пружини;

h – хід золотника;

S – площа торцевої поверхні золотника;

P2 – редукційний тиск.

 

 

Рис.4 Редукційний клапан прямої дії

а — будова; б — умовне позна­чення на принципових схемах; 1 — корпус; 2 — золотник; 3 — пружина; 4 — регулювальний гвинт; А — канал; Б і Г — порожнини; В — робочий прохідний переріз;

Рис. 5. Редукцій­ний клапан непря­мої дії:

а — будова; б—умовне позначення на прин­ципових схемах; 1 — корпус; 2 — золотник; З і 4 — пружини; 5 — регулювальний гвинт; 6 — дросельний отвір; А, Б, Г,Д, Е і Є— по­рожнини; В — осьовий отвір

 

Клапан різниці тисків (рис. 6.) служить для підтримання встановленої постійної різниці тиску в підведенні і відведені порожнини.

 

Рис. 6. Клапан різниці тисків:а — будова; б — умовне позначення на принци­пових схемах; 1 — корпус; 2 — золотник; 3 — пружина; 4 — регулювальна шайба; А і Б — отвори; В і Г— порожнини;

Клапан різниці тиску складається із корпуса 1, запірно-регульваного клапана 2, пружини 3. Клапан застосовується в системах гідроприводу в магістралях високим тиском з підживленням від додаткового насосу. Клапани різниці тисківпризначені для підтримання заданої різниці тисків у підвід­ному і відвідному пото­ках або в одному з цих потоків. їх застосовують у гідроприводах з об'єм­ним регулюванням як підживлювальні клапа­ни. Будову клапана різ­ниці тисків показано на рис. 6.

Умова рівноваги зо­лотника 2 (без ураху­вання тертя):Різниця тиску в клапані визначається по формулі (3):

∆p = p1 – p2 = 4(Fn + FT)/(πd2) (3)

 

де Fn і FT – сила стиску пружини і тертя.

 

Клапани: перепускний, переливний, редукційний і різниці тисків можуть бути виконані з підсиленими елементами, що дозволяє використовувати пружини з меншою пружністю, покращує якість роботи. Ці клапани прийнято називати клапанами непрямої дії.

Зворотні клапани служать для вільного пропускання робочої рідини тільки в одному напрямку. Вони застосовуються в складних схемах гідроприводу, які складаються з кількох насосів, також для відключення систем в реверсних магістралях. Зворотні клапани виготовляються з кульковими і конусними запірними елементами.

Клапан з кульковим робочим органом складається із корпуса 1, клапана 3, циліндрової пружини 4, кришки 8.

Гідравлічні замки і запірні клапани – служать для керування потоком робочої рідини, пропускаючи її в одному напрямку і закриваючи її в зворотньому.

Керування ними може здійснюватися механічними замками, електромагнітами, пневмо- і гідроелементами.

Гідравлічні замки можуть бути односторонні і двосторонні з кульковими і конусними клапанами.

Дроселі служать для встановлення і підтримування заданих витрат робочої рідини напірній або зливній магістралі, в залежності від переходу тиску. З допомогою дроселів проходить регулювання швидкості гідродвигунів працюючи при постійних навантаженнях.

 

Регулятор потоку – служить для підтримування заданих витрат робочої рідини незалежно від перепаду тиску на вході і виході. Регулятор може бути представлений у вигляді дроселя і послідовно включеного редукційного клапана або паралельно включеного переливного клапана.








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 1440;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.