Гідророзподільники

Загальні відомості.Гідравлічний розподільник — це складо­вий елемент об'ємного гідроприводу. Він належить до гідроапаратів. Розподільники які застосовують в с.г. машинах, бувають золотникового, кранового і клапанного типу. В залежності від числа внутрішніх гідроліній розподільники застосовуються одно-, двох-, трьох-, і багатосекційні

Гідророзподільник (далі — розподільник) призначений для змі­ни напрямку потоку рідини (реверсування), пуску і зупинки гідро­приводу, а також для сполучення або роз'єднання гідроліній гідродвигун — бак.

Будь-який розподільник має корпус і запірно-регулювальний елемент. За конструкцією запірно-регулювального елемента їх по­діляють на золотникові, кранові та клапанні.

Золотникові розподільники за конструкцією золотника поділя­ють на розподільники з циліндричним (рис. 7., а) і плоским золот­никами (рис. 7., д і є).

У кранових розподільниках запірно-регулювальний елемент ви­конують у вигляді циліндричної, конічної або сферичної пробки (див. рис. 7., б, в і г), а у клапанних — у вигляді кульки чи конуса.

Робоча рідина у золотникових розподільниках розподіляється осьовим зміщенням циліндричного чи плоского золотника, а також провертанням плоского золотника, у кранових — провертанням пробки, у клапанних — осьовим переміщенням кульки чи конуса.

Рис. 7. Схеми розподільників:

а — з циліндричним золотником; б, в і г — кранові; д і є — з плоским золотни­ком; 1— корпус; 2, 6 і 7 — золотники; 3, 4 і 5 — пробки.

На принципових схе­мах розподільники зо­бражують у вигляді умо­вних графічних позна­чень (рис. 7, в і д), які однакові для золотнико­вих, кранових і клапан­них розподільників. Кі­лькість позицій зобра­жують відповідною кіль­кістю однакових квадратів; проходи - прямимилініями зі стрілками, що вказують напрямок потоку рідини в кожній позиції;

 

Рис. 8. Конструктивне (б і г) та умовне (в і д) позначення з циліндричним золотником

закритий хід — тупиковою лінією з поперечним відрізком. Зовнішні лінії підведен­ня і відведення рідини показують на вихідній позиції. Щоб пред­ставити принцип дії розподільника в робочій позиції, слід уявно на схемі перемістити відповідний квадрат на місце вихідної позиції, залишивши лінії підведення і відведення рідини у вихідному поло­женні. Тоді стрілки вкажуть дійсний напрямок потоку рідини у від­повідній робочій позиції. На рис. 8, в показано умовне позначення двопозиційного розподільника, а на рис. 8, д — трипозиційного.

Крім зазначених ознак, розподільники поділяють за: кількістю зовнішніх гідроліній, по яких рідина підводить­ся і відводиться від нього — дво-, три-, чотирилінійні і т.д.; кількістю фіксованих або харак­терних позицій — дво-, трипозиційні і т.д.; ви­дом керування — механічні, ручні, електричні,гідравлічні, комбінованітощо; способом відкриття робочого вікна — спрямівні і дроселювальні

Рис.9. Умовні графічні позначення розподільників на принципових схемах: а — дволінійний двопозиційний з ручним керуванням; б — дволінійний двопозиційний з гідравлічним керуванням; в — трилінійний двопозиційний з керуванням від кулачка і пружинним повертанням у вихідне положення; г — чотирилінійний трипозиційний з керуванням від двох електромагнітів, дроселювальний; д — спрямівний, чотирилінійний трипозиційний з електрогідравлічним керуванням

 

Крім графічних позначень встановлено також цифрове позначення у вигляді дробу: в чисельнику — кількість зовнішніх гідроліній підведення і відве­дення, в знаменнику — кількість позицій (рис. 9).

Щодо способу відкривання робочого вікна слід зазначити таке.

У спрямівному розподільнику запірно-регулювальний елемент займає завжди крайні робочі положення (рис. 10). Характер зовні­шньої керованої дії дискретний («Відкрито» — «Закрито»), при цьо­му параметри потоку рідин (тиск і витрата) не змінюються.

Рис. 10. Схема спрямівного розподільника 3/2 з циліндричним золотником: а — пуск робочої рідини в гідродвигун; б — злив; 1 — корпус; 2 — золотник; З — гідродвигун

У дроселювальному розподільнику (рис. 11.) запірно-регулюваль­ний елемент може займати безліч проміжних положень, утворюючи дроселювальні щілини. Характеристика сигналів керування — не­перервна (аналогова), тобто чим більший зовнішній керуючий сиг­нал, тим більше робоче вікно (щілина), а відповідно і більша витра­та рідини. У дроселювальному розподільнику витрата і тиск робочої рідини змінні.

Дроселювальні розподільники широко використовують у стежних гідроприводах, наприклад гичкозбиральних і коренезбиральних

Рис. 11. Схема дроселювального розподі­льника 4/3 з циліндричним золотником:а — вихідна по­зиція; б — робо­ча, позиція; І — корпус; 2 — втул­ка; З— золот­ник; 4 — гід­родвигун

Таблиця 1..

Технічна характеристика гідравлічних розподільників

Показники Р75-43Г КР-34-9-2 ГА-34000В7 В50-8406015 І151-40-53 34-93
1. Максимальна пропускна здатність
2. Кількість золотників шт. 5-7
3.            
4. Хід золотника, мм - - - 0,9-1,2 2,5
5. Робочий тиск, мПа 2,5 6,3 -
6. Тиск спрямування автоматичного механізму повернення золотника в нейтральне положення мПа - -
7. Вага кг.   15,5 4,7 22,3 7,1 6,3 7,4

 

Марки розподільників розшифровуються так:

Р-розподільник 73 або 150 – максимальна пропускна можливість, л/хв.

В – тип золотників з фіксацією

3 і 2 кількість золотників

А- в типову конструкцію внесені окремі зміни; вдосконалення.

Наприклад в розподільниках Р 75-ВЗ-А і Р 75-В2 – А вдосконалені вузли перепускного клапана і керування .

Наявність двох або трьох золотників дозволяє одночасно і незалежно керувати двома або трьома силовими циліндрами. Золотник може також обслуговувати групу паралельно приєднаних циліндрів.

Золотники випускаються 20 розмірних груп, через кожні 5мкм і їх перестановка і заміна в розподільниках в процесі експлуатації не допускається.

 








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 3651;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.