Переробка пластмас у вироби

Основні способи переробки пластмас такі:

- лиття під тиском;

- пресування.

Такі деталі мають гладкі поверхні з шорсткістю від 1,25 до 0,08, мкм та майже не потребують обробки різанням. Для лиття та пресування використовують сировину у вигляді гранульованих термопластів та термореактивних порошків. Обидва способи рентабельні у масовому та багатосерійному виробництві.

Найбільш продуктивний спосіб - лиття під тиском (до 300 відл./год в одномісній прес-формі).

Великогабаритні тонкостінні деталі простої форми типу корпусів, балонів, кришок рекомендовано одержувати з листових напівфабрикатів дуттьовим, вакуумним та комбінованим формуванням.

Поздовжні, листові та плівкові напівфабрикати виготовляють екструзією (видавлюванням, втисканням). В дрібносерійному виробництві для виготовлення деталей механічною обробкою, зварюванням та склеюванням застосовують виробні пластмаси, що випускаються у вигляді листів, плит, трубок та стержнів.

Якість деталей з пластмас характеризується такими параметрами:

- точність розмірів. При виготовленні пластмасових деталей литвом, пресуванням, дуттьовим та вакуумним формуванням точність розмірів визначається усадкою та точністю обробки формуючих елементів (матриць, пуансонів, стержнів та ін.) прес-форм.

Виконавчі розміри прес-форм визначають з врахуванням усадки пластичного матеріалу і допусків на виготовлення прес-форм і на номінальний розмір одержуваної в цій прес-формі деталі.

На точність розмірів деталей впливає також деформація виробу після видалення його з форми і в процесі експлуатації;

- шорсткість поверхні. Якість поверхні пластмасових виробів залежить від шорсткості поверхні оснастки, яка оформлює контур виробу. При литві під тиском, пресуванні та ливарному пресуванні шорсткість поверхні деталей залежить від виду наповнювача, форми виробу, стабільності технологічних режимів формування та ступені зносу прес-форм.

Стабільність технологічних режимів. Однією з важливих умов підвищення якості пластмасових виробів є стабільність технологічних режимів переробки пластичного матеріалу та правильний їх вибір. В масовому та багатосерійному виробництві деталі, одержані литвом підтиском, пресуванням або ливарним пресуванням, належать обробці різанням, яка полягає у видаленні задирів, завусенців та литників, шліфуванні та поліруванні місць зрізу, свердлінні та доводці отворів, нарізанні різьби.

Пластмаси обробляють на деревообробних або металоріжучих верстатах інструментом з відповідною геометрією ріжучої частини.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 1079;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.