Випробування пластів випробувачами

Колонкового типу

Для випробування пластів при бурінні свердловин турбодолотами використовують випробувач типу ОПК. Технологічні операції при випробуванні пластів проводять в такій послідовності (рисунок 2.62). ОПК збирають на поверхні, закидують в бурильні труби і він зупиняється на виступі у бурильній головці 5 (рисунок 2.62.а). Турбодолото припіднімають над вибоєм, відновлюють циркуляцію промивальної рідини і при відповідному підвищенні перепаду тиску в турбодолоті відбувається виштовхування пакеруючого елемента 4 з металічної гільзи 3 і перекриття вибою (рисунок 2.62.б). При подальшому підвищенні перепаду тиску в турбодолоті відкривається приймальний клапан 2 випробувача і флюїд з пласта через поверхню вибою і внутрішню порожнину 8 пакеруючого елемента поступає в центральний клапан штока 7 і потім в робочу ємність 1. Глибинний манометр при цьому записує криву зміни тиску усередині випробувача.

В кінці випробування вмикають буровий насос: приймальний клапан закривається, відсікаючи відібрану пробу пластового флюїду в робочій ємності випробувача пластів (рисунок 2.62.в). Закривається зрівноважувальний клапан 6 і після цього випробувач пластів піднімають на поверхню сталевм канатом.

Випробування пластів випробувачем








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 658;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.