На кабелі

Весь процес випробування можна розділити на три послідовні стадії:

1) виникнення і розповсюдження гідродинамічного збурення в пласті;

2) рух флюїду з пласта в балон;

3) відновлення пластового тиску в зоні випробування після припинення відбору флюїду.

Після з'єднання ізольованої ділянки пласта з балоном випробувача, тиск в якому нижчий за пластовий, від ділянки відбору по пласту в усі сторони розповсюджується гідродинамічне збурення – хвиля пониження тиску. Різка депресія зриває глинисту кірку зі стінки свердловини навпроти ділянки відбору і викликає рух флюїду з пласта в балон. У зоні збурення характер фазових співвідношень в потоці флюїду може змінюватись за рахунок зміни тиску в різних точках цієї зони. Великі депресії можуть залучати до руху флюїди, які були залишковими, нерухомими в процесі витіснення фільтрату при малих депресіях. Якщо тиск стає менший за тиск насичення, можливе виділення розчиненого газу з рідин, які заповнюють колектор і утворення багатофазового потоку.

Швидкість заповнення балона флюїдом (посекундна фільтрація) визначається режимом течії, величиною депресії і колекторськими властивостями порід випробовуваної ділянки. В міру заповнення балона тиск в ньому підвищується (це особливо помітно при поступанні великої кількості газу з пласта), що понижує депресію і швидкість припливу. Приплив флюїду продовжується до тих пір, поки балон не закриється. Час, протягом якого тиск в балоні зрівняється з пластовим, залежить від колекторських властивостей порід і об’єму балона. Після заповнення балона або його закриття тиск на ділянці відбору відновлюється до пластового.

Таким чином, випробування пласта приладами на кабелі є складним, багатостадійним, неусталеним процесом, який протікає за короткі проміжки часу. Це ускладнює використання його для вивчення основних закономірностей підземної гідравліки у порівнянні з даними стаціонарних режимів припливу.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 560;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.037 сек.