Тема I.5. Монтажні й обмотувальні дроти і кабелі

Провідникові вироби можна класифікувати по ряду ознак. По призначенню розрізняють обмотувальні, монтажні, установочні дроти, а також силові, телефонні і радіочастотні кабелі. По матеріалу струмоведучої частини дроти і кабелі можна розділити на мідні, алюмінієві, сталеві, комбіновані. Кожен вид провідникових виробів можна класифікувати також по матеріалу ізоляції, нагрівостійкості, електричної міцності, гнучкості та т.ін.

Обмотувальні дроти можуть мати емалеву, емалево-волокнисту, волокнисту, плівкову й оксидну ізоляцію.

Монтажні дроти застосовують для з'єднання різних приладів і частин в електричних машинах і апаратах. Вони можуть мати покриття з електроізоляційної гуми або поліхлорвінілового пластикату, а також з бавовняної, шовкової або капронової пряжі і із синтетичних волокон.

Настановні дроти і шнури застосовують для розподілу електричної енергії, а також для приєднання до мережі електродвигунів, світильників і інших споживачів струму. Струмоведуча частина покривається електроізоляційною гумою або поліхлорвініловим пластикатом. Поверх ізоляції іноді накладають захисний покрив у виді оплітки з бавовняної або шовкової пряжі. У деяких дротів захисний покрив просочують протигнильним складом. Шнури випускають двожильними.

Силові кабелі служать для передачі електричної енергії. Вони можуть бути одножильними і багатожильними. Кожна жила ізолюється гумою, поліхлорвініловим пластикатом або кабельним папером, просоченим складом з мінеральної олії і розчиненої в ній каніфолі. Ізольовані жили полягають в оболонку, що виготовлена зі свинцю, поліхлорвінілового пластикату, світлостійкої гуми або алюмінію. Для захисту броньового покриву від корозії на нього накладають шар кабельного папера або пряжі, просоченої протигнильним бітумінозним складом. Ізоляція високовольтних кабелів просочується маслов’язкою легкорухомою олією, що знаходиться усередині кабелю під підвищеним тиском. Крім маслозаповнених кабелів, у високовольтній техніці знаходять застосування газонаповнені кабелі.

При вивченні теми потрібно ознайомитися з маркіруванням, основними властивостями й областями використання різних проводів і кабелів.

 








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 908;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.