Тема ІІ.3. Магнітотверді матеріали

Магнітотверді матеріали використовуються для виготовлення постійних магнітів. У таких матеріалів стан намагніченості зберігається досить тривалий час. Магнітними характеристиками цих матеріалів є висока коерцетивна сила, велика залишкова магнітна індукція, і, отже, велика анергія. Класифікувати магнітотверді матеріали можна по різних ознаках. Гарною ознакою для класифікації є технологічність: матеріали ковкі й оброблювані різанням; матеріали, що не піддаються куванню, що переробляються у вироби методом фасонного лиття і не обробляються різанням, а тільки шлифуванням; матеріали, що переробляються у вироби з порошків шляхом пресування зі зв'язуванням або металокерамічним способом.

Основними ковкими матеріалами є хромисті, вольфрамові і кобальтові сталі. Найбільш високими магнітними властивостями володіє кобальтова сталь. Знаходить застосування також залізо-кобальтово-молібденовий сплав (ремалой). У деяких приладах застосовують сплави заліза з платиною або кобальту про платину. Вони мають дуже велику коерцетивну силу. Особливу групу складають сплави, здатні до холод -ний прокатці і волочінню. Це сплави міді, нікелю і заліза (куніфе), міді, нікелю і кобальту (куніко), заліза, кобальту і ванадію (вікалой), залізо-марганцевий сплав із присадками титану або алюмінію.

Варто ознайомитися з магнітними характеристиками й областями застосування ковких матеріалів.

Велику групу магнітотвердих матеріалів представляють сплави, що унаслідок високої твердості та крупнокришталевої будівлі погано піддається механічній обробці. Деталі з них одержують методом лиття або порошкової металургії. Основними компонентами цих матеріалів є залізо, алюміній (у позначеннях застосовується буква Ю), нікель (Н), мідь (Д), кобальт (ДО), титан (Т).

Залізо-нікель-алюмінієві сплави, як і залізо-нікель-алюмінієво-мідні і залізо-нікель-алюмінієво-кобальтові використовуються також для одержання деталей металокерамічним засобом. Необхідно вивчити технологію одержання магнітів з магнітотвердих матеріалів, їхнє загартування, намагнічування, старіння, а також основні магнітні властивості.

 








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 655;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.