Тема I.3. Матеріали високого електричного опору

Матеріали з великим опором можна класифікувати по області застосування, що визначає пропоновані до них вимоги.

Матеріали першої групи - для зразкових опорів; матеріали другої групи - для реостатів і резисторів різних призначень; матеріали третьої групи - для нагрівальних приладів і навантажувальних реостатів.

До всіх цих матеріалів пред'являються загальні вимоги: великий питомий опір, достатня механічна міцність і технологічність.

Для матеріалів першої групи важливу роль має стабільність опору в часі і при змінах температури. Крім того, термо-е.р.с, цього матеріалу щодо міді повинна бути мінімальної. Цим вимогам задовольняє мідно-марганцевий сплав манганін, до складу якого може входити також нікель, кобальт, алюміній, залізо.

У матеріалах другої груші допускаються великі значення термо-е.р.с. і температурного коефіцієнта опору, але підвищуються вимоги у відношенні робочої температури і вартості. Основним матеріалом цієї групи є мідно-нікелевий сплав константан.

Найважливіша вимога до матеріалів для нагрівальних приладів - висока робоча температура. Широко застосовуваними жаростійкими сплавами є сплави нікелю, хрому і заліза - ніхром і хрому, алюмінію і заліза - фехраль. При вивченні теми необхідно розглянути основні властивості і характеристики перерахованих матеріалів.

 








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 698;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.